Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Börtön jár a kínai Nobel-díjas könyveinek illegális terjesztéséért

Hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kínai bíróság azt a férfit, aki a 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott író, Mo Jen könyveinek kalózkiadásaival kereskedett.

Mo Jen dedikál (Forrás: China Daily)

0 Tovább

Életfogytig tartó börtön Hermés táskák hamisításáért!

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt a kínai bíróság egy férfit Hermés termékek hamisítása és értékesítése okán. Ilyen súlyos szankciót csak gyógyszerhamisítási ügyben szoktak kiszabni az ázsiai országban.

Az ítéletet a Guangdong tartományi bíróság hozta meg, ahol azután indult eljárás az elítélt ellen, hogy tavaly 100 millió jüan (USD 15,7 millió) értékű hamis táskát találtak egy általa vezetett hamisító üzemben.

Az elítélt három társa esetében 7-10 év közötti szabadságvesztést szabott ki a bíróság, amely termékhamisítási ügyben már megszokott intervallumnak számít Kínában. Bár a helyi bíróságoknak lehetőségükben áll indokolt esetben ennél hosszabb ideig terjedő szabadságvesztésről határozni, életfogytig tartó büntetésről alapvetően gyógyszerhamisítási és a fogyasztók egészségét veszélyeztető ügyekben rendelkeznek.

Az ítélet annak eredménye, hogy Guangdong tartományban ez évben jelentősen szigorították a szellemitulajdon-jogi visszaélésekkel szemben alkalmazandó hatósági fellépést. A tartományi vezető, Wang Yang már a Kínai Kommunista Párt őszi kongresszusára készül, és vélhetően jelzésértékűnek szánja az ítéletet, ráadásul saját politikai pozícióját is erősíteni kívánja azzal, hogy a jogvédelem mellett kampányol.

(Via: Market Watch; Kép forrása: moluxury.com.au)

0 Tovább

Európai bírósághoz fordulnak a TPB alapítók

Nagyon úgy tűnik, hogy a The Pirate Bay ügynek már sosem lesz vége! Miután a svéd bíróság az utolsó fellebbezési kérelmet elutasította, majd kijelölte, mely börtönökben kellene letölteniük a börtönbüntetést, az alapítók közül ketten most az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

A The Pirate Bay négy alapítóját 2009-ben ítélte szabadságvesztésre a svéd bíróság szerzői jogok megsértésének elősegítése miatt. Fellebbezések sora és hosszas jogi huzavona után ez év elején Fredrik Neij, Peter Sunde és Carl Lundström ügyében megszületett a jogerős ítélet. (Negyedik társuk, Gottfrid Svartholm esetében ez tavaly októberben megtörtént. Svartholm tartózkodási helyéről azonban sem ügyvédjének, sem a perben érintett többi The Pirate Bay alapító tagnak nincsen tudomása, ezért az eljárást nélküle folytatták le, végrehajtani viszont ugyanezen okból nem tudják.)

A svéd határozat szerint Sunde 8 hónap, Neij 10 hónap, Lundström 4 hónap letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe. Lundström büntetését elektronikus helyzetjelző viselése mellett közérdekű munkavégzéssel töltheti, Sunde és Neij azonban a múlt hónapban meg kellett volna kezdje büntetése leülését. Nem meglepő módon egyikük sem vonult börtönbe, ellenben újabb fronton, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt próbálnak védekezni a vádak és a büntetés ellen. A két alapító fellebbezési kérelmet nyújtott be az európai bírói szervhez, amelyben az uniós kereskedelmi irányelvekre hivatkozva a kalózoldal működésének legalitása mellett érvelnek.

A következő lépés az ügyben, hogy a bíróság határoz a fellebbezési kereset elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha elfogadja, akkor még évekig húzódhat, mire európai ítélet is születik a TPB ügyben.

(via: TorrentFreak)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek