Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Babáznátok Steve Jobs-szal?

Döbbenetesen élethű Steve Jobs babával rukkolt elő egy kínai gyártó, az In Icons, aminek természetesen nem örül az Apple.  Az almás cég a terjesztés felfüggesztését kéri, arra hivatkozva, hogy „bármely játék, amely a cég logójával, a céghez kapcsolódó személlyel, annak termékének megjelenésével való hasonlóságot mutat, sérti az Apple jogait”.

Az 1:6 méretarányú műanyag figura egyébként, annyira valósághű, hogy az már szinte ijesztő. Az eBay-en 135 dollárért hirdetett mini Jobs csomagban van egy kék farmer barna övvel, egy fekete garbó, egy pár sportcipő, egy kereklencsés szemüveg, két alma (az egyikből egy falat hiányzik), egy bárszék és egy karikagyűrű. A baba végtagjai mozgathatók, kezei cserélhetők, így a figura a kívánt ikonikus Jobs-pózokba (prezentáció, állon támaszkodás, alma a kézben) állítható be.

Az In Icons 2012 februárjától forgalmazná a figurát, hacsak azt az Apple jogászai meg nem akadályozzák.  Ez egyébként 2010-ben egy másik gyártó Steve Jobs figurája esetében sikerült nekik, miután a kaliforniai törvények kimondják, egy személy nevének vagy arcképének termékeken való szerepeltetése az adott személy engedélye nélkül törvénysértésnek minősül. Steve Jobs halálával azonban egy új jogi helyzet állt elő, hiszen a volt Apple vezér sajnálatos módon már nem adhat vagy tagadhat meg ilyen engedélyt.

Hogy mi lesz a Jobs-babák sorsa, még kérdéses. Az In Icons vezetője, Tandy Cheung közölte, a gyártás már zajlik, ezért nem fogják visszavonni a figurát a piacról. Hozzátette, hongkongi ügyvédeivel konzultálva úgy véli, nem sérti az Apple jogait mindaddig, amíg a babával együtt nem szerepeltet Apple terméket is. Ezt pedig nem teszi. Érveik szerint Steve Jobs egy celebritás, nem egy termék, így személye nem védhető szerzői joggal.

Mivel az In Icons terméke esetében egyértelmű, hogy az Apple és Jobs ismertségének kihasználásán alapuló profitszerzés a cél, ha a bíróság elé kerül az ügy, érdekes lesz, milyen jogszabályokra, jogvédelmi kategóriákra hivatkozik majd egyik és másik fél.

(Via: Telegraph, The Next Web

0 Tovább

Hamis babahordozóktól óvnák a kicsiket

A gyermekeknek és kisbabáknak szánt termékek hamisítása a gyógyszerekhez hasonlóan tipikusan az az eset, hogy: "ezeknek semmi sem szent?!" Nos nem az. Épp most olvastuk egy ausztrál cég közleményét, amiben hamis bébihordozók értékesítésére hívják fel a figyelmet, kérve a fogyasztókat óvakodjanak ezektől.

A Babes in Arms, mint hivatalos terjesztő az ERGObaby fantázianevű hordozó hamisítására hívja fel a figyelmet. Közlésük szerint elsősorban az online aukciós oldalakon számtalan hamisítványt hirdetnek az illegális kereskedők. Tapasztalataik szerint nem feltűnően olcsóbban kínálják ezeket az eredeti cikkek áránál, ráadásul a közölt fotók meglehetősen jó minőségű terméket ábrázolnak, így nem válik gyanússá az áru a potenciális vevők számára.

A hamis nem lehet ilyen örömteli! (Kép forrása: ergobaby.eu)

A cég szerint ugyanakkor, amellett, hogy a hamisítványokra nem vállalnak garanciát az eladók, ezek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, ráadásul gyengébb minőségű anyagokból készülnek, ami különösen igaz a csatokra és rögzítő pántokra. Ez, mondanunk sem kell, különösen veszélyes a kisbabákra nézve.

A cég felhívása szerint karácsony közeledtével sokan vásárolnak ilyen terméket a kisgyermekes szülőknek ajándékba. Ám a jó szándékkal vásárolt hamisítványok nem örömet, hanem bánatot okozhatnak a megajándékozottnak. Ezért a Babes in Arms kéri a termék iránt érdeklődőket, hogy kizárólag megbízható forrásból, hivatalos viszonteladón keresztül vásároljanak hordozókat.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek