Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Oscar-szezon: screener kópiák a neten

Január 10-én hivatalosan is bejelentették az Oscar-díjra jelölt filmeket, de a jelölést megelőzően kiküldött screener kópiák illegális másolatainak kiszivárogtatása már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Az ősz végén felbukkantak az első filmek, karácsonykor újabbak szivárogtak ki, s most január elején az olyan mozis kedvencek, mint A hobbit és a Django elszabadul kalózkópiái is kikerültek a netre.

A filmipar számára a moziban kamerával készült kalózfelvételek illegális terjesztése is elég bosszantó, de ennél is rémesebb kilátás a jó minőségű, iparági képviselőknek kiküldött filmek illegális terjesztése. A stúdiók igyekeznek minél hatékonyabb biztonsági megoldásokat kitalálni, és így például alig-alig küldenek már a Filmakadémia tagjainak fizikai lemezeket. A digitális formában terjesztett screener kópiák - amelyek megtekintése alapján az 5700 akadémiai tag a jelölésekről dönt - ennek ellenére évről-évre megtalálja útját az internetre, s így a kalózoldalakra.

0 Tovább

Belső ellenségeivel küzd Hollywood

Új módszert választott Fekete hattyú című filmjének promotálása a Fox stúdió. A színészszakszervezet, azaz a Screen Actors Guild (SAG) januári díjátadója előtt a közel 100 ezer SAG szavazó számára az iTunes oldalán keresztül tette elérhető az alkotást. A szavazóknak 24 órára kizárólagos hozzáférést adott, hogy megnézhessék a produkciót, majd leadják voksukat. A stúdió a lépéssel az ún. screener DVD-k illetéktelen kezekbe kerülését próbálta megakadályozni. A kritikusoknak, filmítészeknek és más szakembereknek szánt fizikai hordozók ugyanis rendre kiszivárognak, különösen a díjátadó szezonban, amikor a gyártók fimenként mintegy 20 ezer lemezt küldenek szét, amelyek aztán az illegális letöltő oldalakra felkerülve kalózpéldányként terjedhetnek tovább a világhálón.

Természetesen minden stúdió szeretne filmjeivel minél több elismerést elnyerni, hiszen ezek presztízs értékük mellett a bevételt is felpörgetik, ám a screenerek kiküldése meglehetősen kockázatos. 2008-ban például a Gettómilliomos, az Ausztrália és a Benjamin Button különös élete is konkrétan egy Oscar-screenernek köszönhetően került ki a netre - írja a HENT.

A kalózkodás elleni szempontból az online elérés egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint a digitális vízjeles lemezek vagy a szigorított másolásvédelemmel ellátott kópiák terjesztése. Attól legalábbis nem kell tartsanak a stúdiók, hogy a DVD lemezt ellopják vagy eltűnik. Valószínűleg ebből a megfontolásból csatlakozott a fent említett Fox-hoz a Paramount Pictures és a Focus Features is, így az SAG szavazók A harcos és a The Kids Are All Right című filmekről is online megtekintés után ítélkezhettek. Ugyanakkor a digitális screenerek nem feltétlenül jelentik a megoldást a kalózkodás problémájára.

A legelszántabb jogsértők könnyen megtalálhatják a módját a lopásnak, akár a streamelt fájl feltörésével, vagy ha másként nem, egy kamera monitor elé állításával. Mégis, Hollywoodnak meg kell próbálnia megakadályozni a hanyagságból, meg nem értésből, rossz szándékból származó kiszivárgásokat, hiszen azt nem engedhetik meg maguknak, hogy a kiszivárgástól való félelmükben egyáltalán ne küldjenek anyagot az ítészeknek. Ugyan melyik filmes szakember szavazna egy olyan filmre, amit nem is látott?!

0 Tovább

Kukába a screenerekkel!

Múlt héten a kalózkodás elleni küzdelemben elvetendő megoldásoknál hagytuk abba, úgyhogy most egy újabb ötlettel ebben a témában folytatom. Ezúttal a Summit Entertaintment stúdió (az, amelyiknek nagyon bejött a Twilight saga megfilmesítése) állt elő javaslattal arra vonatkozóan, hogy a filmesek mit ne tegyenek, ha nem akarják a torrent oldalakon viszontlátni munkájukat. Nevezetesen azt javasolják, hogy Hollywood hagyja el a screener kópiákat, ezek ugyanis a filmes kiszivárogtatások melegágyai.

Na most, a Summit szerint, és a tapasztalat egyelőre őket igazolja, ezek a screener kópiák a digitális vízjelek és egyéb óvintézkedések ellenére rendre kiszivárognak, felkerülnek a netre, és nagyon gyorsan elkezdenek terjedni az illegális letöltő oldalakon. Hogy néhány példát említsünk a közelmúltból: így járt a Bombák Földjén, az Avatar, a Komfortos mennyország vagy épp A közösségi háló is.

A jelenlegi állásfoglalás szerint a stúdiók a promóciós megfontolásokból vállalják a kockázatot, hogy hallgatnak-e a Summitra, majd kiderül. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a Summit idén hány screenert nyomott ki vagy jövőre mennyit fog...

Az ún. screener kópia egy DVD minőségű felvétel, amit a stúdiók kritikusoknak és filmes szakembereknek osztanak ki előzetes megtekintésre. Oscar-szezonban például tucatjával bombázzák a filmakadémia tagjait ilyen screener kópiákkal, amelyek közül nem egy, hogy hogy nem, utat talál a kalózokhoz...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek