Január 10-én hivatalosan is bejelentették az Oscar-díjra jelölt filmeket, de a jelölést megelőzően kiküldött screener kópiák illegális másolatainak kiszivárogtatása már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Az ősz végén felbukkantak az első filmek, karácsonykor újabbak szivárogtak ki, s most január elején az olyan mozis kedvencek, mint A hobbit és a Django elszabadul kalózkópiái is kikerültek a netre.

A filmipar számára a moziban kamerával készült kalózfelvételek illegális terjesztése is elég bosszantó, de ennél is rémesebb kilátás a jó minőségű, iparági képviselőknek kiküldött filmek illegális terjesztése. A stúdiók igyekeznek minél hatékonyabb biztonsági megoldásokat kitalálni, és így például alig-alig küldenek már a Filmakadémia tagjainak fizikai lemezeket. A digitális formában terjesztett screener kópiák - amelyek megtekintése alapján az 5700 akadémiai tag a jelölésekről dönt - ennek ellenére évről-évre megtalálja útját az internetre, s így a kalózoldalakra.

A DVDSCR jelöléssel keringő kalózmásolatok közül az első, a Billy Bob Thornton rendezte Jayne Mansfield’s Car tavaly októberben bukkant fel a neten. Novemberben két újabb film jelent meg, majd egy decemberi hullámban egymás után szivárgott ki az Emma Watson főszereplésével készült The Perks of Being a Wallflower, Denzel Washington Kényszerleszállás című produkciója, Steven Speilberg Lincolnja, majd az utolsó James Bond screener kópiájának engedély nélküli másolata.

Január első napjaiban a Peter Jackson sokáig készülő hobbit filmjének filmipari kópiája is elérte a világhálót, sőt a kalózmásolat néhány nap alatt 2 millió fölötti illegális letöltést ért el. A hobbitot Kathryn Bigelow Oszama Bin Laden levadászásáról szóló filmje, a Zero Dark Thirty, valamint az Anthony Hopkins főszereplésével készült Hitchcock követte. Az elmúlt hét végén egy újabb hullámban szivárgott ki az Anna Karenina, valamint a Bill Murray és Laura Linney főszereplésével készült A király látogatása.

Erre a hétre pedig egy újabb nagy kiszivárgás jutott: felkerült a netre a Quentin Tarantino rendezte Django elszabadul is. A Jamie Foxx, Cristoph Waltz és Leonrado DiCaprio főszereplésével készült produkció kalózmásolatát 24 óra alatt mintegy félmillióan töltötték le!

A jelölések bejelentésének hatására általában megugrik az érdeklődés a produkciók iránt (ugyanígy a díjátadó után is), így várható, hogy a jelöltek  illegális letöltési mutatói felpörögnek.

(Via: TorrentFreak, Kép: facebook.com/TheAcademy)