Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamis Oscar-szobrok miatt pereskedik az Amerikai Filmakadémia

Ahogy közeledik a 86. Oscar-gála időpontja, úgy látnak egyre nagyobb fantáziát a hamisítók a legendás szobrocskák másolásában. Ezúttal egy texasi férfi bukott le az ereklyék engedély nélküli másolatainak internetes árusításával: az Amerikai Filmakadémia perel.

0 Tovább

Oscar-szezon: screener kópiák a neten

Január 10-én hivatalosan is bejelentették az Oscar-díjra jelölt filmeket, de a jelölést megelőzően kiküldött screener kópiák illegális másolatainak kiszivárogtatása már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Az ősz végén felbukkantak az első filmek, karácsonykor újabbak szivárogtak ki, s most január elején az olyan mozis kedvencek, mint A hobbit és a Django elszabadul kalózkópiái is kikerültek a netre.

A filmipar számára a moziban kamerával készült kalózfelvételek illegális terjesztése is elég bosszantó, de ennél is rémesebb kilátás a jó minőségű, iparági képviselőknek kiküldött filmek illegális terjesztése. A stúdiók igyekeznek minél hatékonyabb biztonsági megoldásokat kitalálni, és így például alig-alig küldenek már a Filmakadémia tagjainak fizikai lemezeket. A digitális formában terjesztett screener kópiák - amelyek megtekintése alapján az 5700 akadémiai tag a jelölésekről dönt - ennek ellenére évről-évre megtalálja útját az internetre, s így a kalózoldalakra.

0 Tovább

And the pirate Oscar goes to...

Néhány napon belül sor kerül a 2011-es Oscar-díjak átadására, addig is a TorrentFreak összeszedte, ha a letöltési számok alapján osztanák a díjakat, mely film kapná a legjobbnak járó díjat. Nos, ha minden egyes illegális letöltés egy-egy akadémiai szavazatot érne, a kalózdíjat 13,7 milliós letöltési számmal Christopher Nolan filmje, az Eredet vihetné haza.

A letöltési számok alapján a legjobb film címéért versenyben lenne még A közösségi háló és a Toy Story 3 is. Előbbit 8,6 millióan, utóbbit 6,6 millióan töltötték le a BitTorrent rendszeren keresztül.

Az Oscar-díjat nem csak a letöltési számok alapján vinné az Eredet, de akkor is, ha az illegális letöltők személyesen szavazhatnának a legjobbakról. A BTarena tracker oldal belső felmérése szerint a kalózok 33 százaléka ennek a filmnek, 12 százaléka a 127 órának, 12 százaléka a Toy Storynak adná az elismerést. Az illegális letöltők egyébként James Franco (127 óra) és Natalie Portman (Fekete hattyú) alakítását djízanák a legjobb férfi és legjobb női főszereplőnek járo elismeréssel.

Természetesen a kalózok ízlése nem feltétlenül egyezik a filmakadémia ítészeinek véleményével. Tavaly például a District 9 érte el a legmagasabb letöltési számot, miközben a kalózok az Avatarnak ítélték volna a legjobb film díját, ám az Oscart végül A bombák földjén vitte haza.

0 Tovább

Oscar-esélyes kalózfilmek a neten

Az Oscar-díj jelölések bejelentését követően a waxy.org 2003 óta minden évben elkészíti a maga összesítését a jelölt produkciók illegális pályafutásáról. A 2011-es esélyesekre vonatkozó adatbázisa szerint az elmúlt egy évben csökkent a kiszivárgó screenerek (a problémáról bővebben itt) száma - írja a HENT. A waxy szerint a 2011-es év jelöltjei közül – a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva – 29 filmből már 23 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Ezek száma a jelöltek bejelentésekor még 20 volt. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.

A lassuló trendet mutatja, hogy a 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült illegális másolatokkal is bővítjük a letölthető filmek kategóriáját, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.

A 2011-es gyűjtés érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum: az elmúlt egy évben átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ennek bizonyára a stúdiók örülnek, mint ahogy annak is, hogy az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között.

A filmek felbukkanásának medián értéke egyébként 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána. Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter’s Bone.

A teljes statisztikát itt tudjátok elérni egészen 2003-ig visszamenőleg.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek