Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EP-képviselő lenne a The Pirate Bay alapító

Politikusi ambíciókat dédelget a világ leghírhedtebb kalózoldalának alapítója és volt szóvivője. A The Pirate Bay működtetése miatt börtönbüntetésre ítélt Peter Sunde ugyanis bejelentette, a finn Kalózpárt színeiben indulni kíván a 2014-es európai parlamenti választásokon.

Bár jogerőre emelkedett az ellene hozott bírósági ítélet, sőt idén márciusban az Emberi Jogok Európai Bírósága is helybenhagyta a svéd határozatot, Peter Sunde nem hogy nem ülte le, de meg sem kezdte 8 hónapos börtönbüntetését. Börtönbe vonulás helyett viszont egyre újabb tervekkel áll elő. Nem rég saját internetes vállalkozást indított, legújabb pedig azt tervezi, hogy politikusnak áll.

0 Tovább

Republikánus kampányhirdetés fut a Pirate Bay-en!

A kanadai kormány hirdetését követően újabb politikai tartalmú hirdetés bukkant fel a The Pirate Bay oldalán: az elnökválasztási kampányban a republikánus jelöltet támogató szervezet futtat Obama ellenes reklámot.

Obamát támadó kampányhirdetés balra

0 Tovább

Kínai hamisításról vitáznak az elnökjelöltek

Korábban nem nagyon volt rá példa, hogy a kalózkodás és a hamisítás kampánytéma legyen, ám az elnökjelölt Mitt Romney Kínát ostorozva most beemelte a retorikába. Obama persze visszavágott.

Obama vs Romney (Kép forrása: Politico)

2 Tovább

Elbukták a választásokat a holland kalózok

Nem jutott be a holland parlamentbe a helyi kalózpárt a héten megtartott választásokon. A kalóz jelöltek a szavazatók alig 0.3 százalékát szerezték meg.

A holland kalózpárt, hivatalos nevén a Piratenpartij képviselői relatív nagy reményekkel vágtak neki a szerdán megtartott parlamenti választásoknak, miután több közvélemény-kutatás is azt jósolta, esélyük van 1, de akár több képviselői hely megszerezéséhez elegendő szavazatot összegyűjteni. Reményeik azonban szertefoszlottak: a voksoláson a szavazatok alig 0,3 százalékát szerezték meg. (Igaz, ez az arány még mindig több, mint a 2010-es választásokon elért 0,1 százalékos mutató.)

A holland választás a nemzetközi kalózpárti mozgalom számára hangsúlyos eseménynek számított. A mozgalom 2006-os elindulása óta ugyanis számos kisebb-nagyobb eredményt tudott elérni világszerte. A legjelentősebb, hogy a 2009-es voksolás során a svéd választók két kalózpárti képviselőt is beszavaztak az Európai Parlamentbe, míg idén a német szavazók a tartományi választások során juttattak be tucatnyi kalóz képviselőt a tartományi parlamentekbe. Ami eddig egyetlen nemzeti kalózpártnak sem sikerült viszont az az, hogy országos választások során közvetlenül küldjön képviselőt a nemzeti parlamentbe. Nos, hiába számítottak rá, ez a bravúr a holland kalózoknak sem jött össze.

(Via: TorrentFreak, HENT)

0 Tovább

Történelmet írhatnak a német kalózok

Akár történelmet is írhat a német Kalózpárt (Piraten Partei), ha a berlini helyi választásokon bekerülnek a törvényhozásba. Korábban ugyanis még egyetlen kalóz mozgalomnak sem sikerült nemzeti (!) szavazáson ez a bravúr. A német parlamentnek ugyan jelenleg is van egy tagja a kalózok képviseletében, de ez annak köszönhető, hogy a már megválasztott Jörg Tauss képviselő szociáldemokrata pártból történő kilépése után úgy döntött, a Kalózpárt színeiben politizál tovább.

Választási plakát Berlinben

A kalózok optimizmusa a TorrentFreak beszámolója szerint azon friss közvélemény-kutatási adatoknak köszönhető, amely szerint támogatottságuk a német fővárosban jelenleg 4,5 százalékos. A párt a 2009-es szövetségi választásokon a voksok alig 2 százalékát tudta megszerezni, így ehhez képest az aktuális adatok komoly előrelépést jelentenek. Mivel a szavazatküszöb 5 százalékban van meghatározva, a Kalózpárt képviselőinek közel egy hónapja van arra, hogy a szeptember 18-án esedékes voksolásig tovább mozgósítsák szimpatizánsaikat.

A svéd Kalózpárt alapítója, Rick Falkvinge szerint a berlini média is a kalózok malmára hajthatja a szelet: a sajtó már most is az esedékes választások nagy meglepetésének és szenzációjának minősíti a kalózmozgalom felfutását, amely médiafigyelem tovább növeli a párt ismertségét és erősítheti szavazóbázisát.

Falkvinge az állítással saját tapasztalataira hivatkozik: a svéd Kalózpárt 2009-es választási sikeréhez (ha a The Pirate Bay körüli felhajtás miatt kisebb részben is) hozzájárult a sajtó. A svéd mozgalommal is rengeteget foglalkozott a média, amely aztán az európai parlamenti választásokon a szavazatok 7 százalékát nyerte el, ezzel két képviselői helyet szerzett magának az Uniós testületben. Tény viszont, hogy a svéd kalózok egy évvel később a nemzeti parlamenti választásokon nem tudták megismételni sikerüket: a 2010-es voksoláson már csak a szavazatok kevesebb, mint 1.4 százalékát kapták meg.

1 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek