Korábban nem nagyon volt rá példa, hogy a kalózkodás és a hamisítás kampánytéma legyen, ám az elnökjelölt Mitt Romney Kínát ostorozva most beemelte a retorikába. Obama persze visszavágott.

Obama vs Romney (Kép forrása: Politico)

Kína által elkövetett szellemi tulajdonjogi visszaélésekről beszélt egy kampánybeszédében Mitt Romney, a republikánus párt elnökjelöltje a közelmúltban. Romney arról beszélt, hogy Kína amerikai szabadalmakkal, formatervezésekkel, innovációkkal él vissza, a hamisítással okozott kár pedig közvetve 2 millió álláshely biztonságát veszélyezteti az USÁ-ban. Kampánybeszédről lévén szó Romney Obama elnökön kérte számon, hogy miért nem tett többet az amerikai tudás és munka megvédéséért, és a kínai jogsértések akadályozásáért.

Az elnök újraválasztásáért harcoló demokrata kampánystáb videóüzenetben reagált a felszólalására. Ebben azzal Obama azzal vágott vissza, hogy a republikánus jelöltnek jogsértő kínai cégekben van érdekeltsége: Romney állítólag befektetett a YouTube kínai verziójába, ahol jelentős számban érhetők el kalózvideók, továbbá érdekeltsége van egy kínai elektronikai cégben is, amelyet éppenséggel szerzői jogsértés gyanújával perel a Microsoft.

(Via: Wilshire & Washington)