Az amerikai AT&T internetszolgáltató szabadalmaztatott egy forgalomfigyelő rendszert, amely pontosan képes követni a BitTorrenten és más fájlcserélő rendszereken zajló forgalmat. A technológia megmondja, melyik fájl valódi, hányszor, hogyan és ki töltötte le.

A technológia szabadalmi ábrája

A texasi székhelyű AT&T az első olyan internetszolgáltató, amely maga fejleszt kifejezetten a BitTorrent és más P2P forgalmat figyelő technológiát. Persze számos ilyen rendszer létezik, de a netszolgáltatóknak nem szokásuk ennyire specifikusan, saját technológiával monitorozni a torrentes forgalmat. 

A most szabadalmaztatott technológia figyeli, hogy egyes címek milyen gyakorisággal kerülnek letöltésre, így azonosítja, mely tartalmak a legnépszerűbbek a világhálón. Emellett nem csak a letöltési gyakoriságot figyeli, de rögzíti a fájlokat letöltő internetezők nyilvános adatait is. Az AT&T szerint ez a típusú adatgyűjtés hasznos: a kalózkodás elleni küzdelemben a szerzői jogosultak számára fontos adat, hogy mely tartalom a legnépszerűbb, továbbá, hogy az adott tartalmat hányan és hogyan terjesztik. 

A forgalomfigyelésen túl a technológia a tartalom elemzésére is képes: azt is ellenőrzi, hogy a letöltött cím valóban az, amire a fájl címe utal, nem pedig mondjuk egy tévéműsornak álcázott vírus vagy más spam. 

A szabadalom kapcsán érdekesség, hogy az AT&T egyike azon amerikai internetszolgáltatóknak, amelyek a zeneipari és a filmes jogvédőkkel (RIAA és MPAA) önkéntesen együttműködve vállalták, hogy figyelmeztetik kalózkodó előfizetőiket. A felek egy hatlépéses értesítési rendszert dolgoztak ki: figyelmeztetik a kalózokat, és szükség esetén készek technikai szankciókat is alkalmazni. A programban alapvetően egy külső szervezet monitorozza az illegális forgalmat, de nem tartjuk kizártnak, hogy az AT&T technológiáját is bevonják. 

(Via: TorrentFreak)