Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Követi a fájlcserélőket az amerikai netszolgáltató szabadalma

Az amerikai AT&T internetszolgáltató szabadalmaztatott egy forgalomfigyelő rendszert, amely pontosan képes követni a BitTorrenten és más fájlcserélő rendszereken zajló forgalmat. A technológia megmondja, melyik fájl valódi, hányszor, hogyan és ki töltötte le.

A technológia szabadalmi ábrája

0 Tovább

Depressziósak a fájlcserélők?

Szokatlan kutatást készített a Missouri University of Science and Technology, amely a fájlcserélés és a depresszív tünetek közötti kapcsolatot vizsgálta. A szakértők szerint a betegségre utaló tünetekkel rendelkezők aktívabb fájlcserélők, mint a tünetekkel nem rendelkező társaik.

Korábbi mentál higiénés felmérések találtak már kapcsolatot az intenzív online vásárlás, közösségi oldal használat, internetes szerencsejátékozás és éjjeli netezés között is, ám ez a felmérés az első, amely a kalózkodással köti össze a panaszokat.

A kutatás elkészítéséhez mintegy 200 egyetemi hallgató hálózathasználati szokásait vizsgálták, amelyeket később összevetettek egy másik kutatással, amely ugyanezen hallgatók mentális állapot felmérését végezte. Az eredmények szerint a depresszióra utaló tünetekkel pozitívan korrelál, hogy az érintett milyen aktivitással használja a P2P rendszereket.

A felmérés kapcsán Dr. Sriram Chellappan vezető kutató javaslatként megfogalmazta, hogy az internethasználat monitorozására fejlesztett alkalmazással jó pontossággal lehetne szűrni a kockázatos viselkedést, vagyis pusztán a látogatott oldalak és a látogatás gyakorisága alapján ki lehetne találni, kinek vannak panaszai. Dr. Chellappan szerint, ha egy ilyen szoftver lenne telepítve a campus rendszerére az iskola vezetőit arról, melyik diáknak lehet szüksége segítségre…

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Dallal "búcsúztatják" a jogvédőket

Búcsúdalt írt egy brit zenész a helyi zenei jogvédő szervnek, miután nem ért egyet annak jogvédelmi intézkedéseivel. A dalt nem sokkal azután jelentette meg, hogy a brit bíróság jogsértőnek minősítette a The Pirate Bay működését, és kimondta, hogy a kalózoldal tudatosan ösztönzi és segíti felhasználói jogsértő magatartását. A bírósági eljárást a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége (BPI) kezdeményezte, és könnyen lehet, hogy a The Pirate Bay teljes körű szigetországi blokkolását eredményezi. (Részletek ITT.)

Dan Bull azonban nem ért egyet azzal, hogy a BPI a fájlmegosztó oldalak blokkoltatásával akarja akadályozni a kalózkodást, sőt, egyenesen úgy véli, a jogvédők, nem hogy védenék az ő és zenésztársai jogait, hanem kárt okoznak nekik. Ezt hozza a BPI tudomására az alábbi dalban.

Bull-nak nem ez az első kalózkodás elleni intézkedések ellen ágáló műve. Korábban az amerikai törvényhozás által tárgyalt SOPA (Stop Online Piracy Act) törvénytervezete ihlette egy tiltakozó dal megírására SOPA Cabana címmel, amelyhez a BPI-ről szóló darabhoz hasonlóan Facebook rajongói segítségével készített klipet.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Milliárdnyi kattintást vonzanak a fájlcserélő oldalak

Az mondják ugye a jogvédők, hogy a kalózkodás elleni harc mindaddig nem lehet sikeres, amíg van kereslet az illegálisan terjesztett tartalomra. Na most, megbecsülendő, hogy mekkora is lehet ez a kereslet, amelyet meg kellene győzni a legális szolgáltatások használatának fontosságáról, ahhoz érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

A gyűjtést a Google adatbázisa alapján a TorrentFreak készítette, és kitűnően látszik belőle, hogy a tíz legnagyobb P2P oldal több tízmilliónyi látogatót vonz havonta, míg az oldalmegtekintések száma alulról fölfelé a százmilliós nagyságrendtől a milliárdos mennyiségig nő.

Két dolog érdekes még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy torrentekkel foglalkozó híroldal szerint a Google jelentősen alábecsüli a kattintások számát. Pl.: a The Pirate Bay saját állítása szerint az oldal nem 650 millió, hanem 1,5 milliárd megtekintést generál havonta. Ez több mint a duplája a táblázatban szereplő tételnek.

A másik érdekesség, amire a cikk írói felhívják a figyelmet, hogy egyfajta átrendeződés játszódott le a fájlcserélési szférában. A tíz leglátogatottabb oldal közül ugyanis 7 cyberlocker (olyan oldal, amely tárolja is a letölthető fájlokat). Mint írják, öt éve még a BitTorrent oldalak domináltak a kínálatban, de azóta a cyberlocker felületek nem csak felkapaszkodtak, de túl is nőttek ezeken.

0 Tovább

Láthatatlan Rambo a monitor mögött

Miért kalózkodok? címmel várják a digitális világ kalózainak önvallomásait egy, a közelmúltban indult francia weboldalon. Pourquoi Je Pirate (angol verzió egyelőre csak Google fordításban érhető el) a különböző racionális és kevésbé racionális, vagy egészen fura indokokat (lásd alább) kívánja összegyűjteni.

Jelenleg több mint kétezer bejegyzés olvasható a gyűjteményben. A régi érvek, mint hogy az eredeti tartalom drága, a netes ingyenes, DRM-mentes, könnyen hozzáférhető mellett jogosnak tűnő igények is felmerülnek. Van, aki a keresett tartalom elérhetetlenségére panaszkodik, mások utálják, hogy a bolti DVD-ken több reklámon, majd a kalózkodásra figyelmeztető üzeneten kell átvergődniük, mire elkezdődik a film.

Egyesek altruista elvektől vezérelve  hisznek a megosztásban, míg többen érvelnek amellett, hogy az online terjesztés növeli a termék ismertségét és népszerűségét. Vannak persze rendszerellenállók, és olyanok is, akiknek érvük ennyi: 42.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek