Tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a brit bíróság azt az üzletembert, aki hamisított bombadetektorokat értékesített többek között az iraki hadseregnek. Vevői a mai napig használják az eszközöket.

Bizonyíték: a középső eszköz egy golflabda-kereső, a két szélső a "bombadetektor"

A hamis bombadetektor valójában nem tud többet egy rádióantennánál

James McCormick megközelítőleg 50 millió fontot kereshetett azzal, hogy több ország, köztük Grúzia és Szaúd-Arábia hadseregének és hatósági szerveinek adott el teljesen használhatatlan hamis bombadetektorokat.

A csaló üzletember a sok ezer dollárért eladott hamisítványoknak köszönhetően fényűző életet folytatott. Az angliai Bath városában például egy 5 millió fontos ingatlant, Taunton környékén egy 1,5 millió fontos farmot, Floridában és Cipruson nyaralót vásárolt.

Luxus: A Circus nevü épület Bath-ban, ahol McCormick egy 5 millió fontos lakást vásárolt

  

A lakáshoz fényűző nappali és úszómedence is tartozik

McCormick egy 13 fontba kerülő golflabda-kereső kézi eszközt alakítatott át oly módon, hogy az egy professzionális bombadetektornak tűnjön. A detektor működési elve szerint a megtalálni kívánt anyagból származó mintát kell beolvastatni a készülékkel, amely ezt követően készen áll annak azonosítására. Az eszköz valójában nem több mint egy egyszerű rádióantenna, amiről a kereskedő azt állította, a levegőből, föld és víz alatt is képes megtalálni nem csak a bombákat és egyéb robbanóanyagot, de bármilyen folyadékot, drogot, elefántcsontot vagy akár emberi testet is. Máig rejtély, hogy a férfinak hogyan sikerült meggyőzni vevőit arról, hogy a detektor működik, és a felsorolt lenyűgöző teljesítményre képes…

Csaló: James McCormick egy nigériai kormányzati repülő fedélzetén

Akárhogy is, meggyőző értékesítői tevékenysége eredményeként, egyéb vevői közül csak az iraki kormány 56 millió fontot költött a hamis bombadetektorok beszerzésére. Az országban a mai napig, gyakorlatilag minden fontosabb ellenőrző ponton használják a hamisítványokat, ám ezek nem képesek érzékelni a robbanószereket, így a katonák nem tudják megakadályozni az öngyilkos merényleteket.

McCormick-ot tettéért a bíróság tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, továbbá elrendelte 15 millió fontnyi vagyonának befagyasztását. Igaz a nyomozók úgy vélik, a csaló előzetesen legalább ugyanekkora összeget ciprusi, bejruti és belize-i számlákra menekíthetett.

(Via: The Daily Mail, HENT)