Az Apple hibás termékekre vonatkozó termékcsere rendszerével visszaélő kereskedőket vettek őrizetbe Kínában. Az illegális kereskedők hamis iPhone telefonokat küldtek a gyártónak, kérve, hogy az állítólag hibás darabokat cserélje újra. A gyanúsítottak 400 ezer jüan értékű hamisítványt próbáltak így eredetire váltani, majd eladni.

Az öt kereskedő magát hivatalos Apple viszonteladóként feltüntetve a kínai Wenzhou városában ténykedett. Összesen 121 darab hamisított iPhone 4S vonatkozásában kérték a termékcserét az Apple-től azzal az ürüggyel, hogy a készülékek hibásak. A csalók elküldték a 121 szériaszámot a kitalált hibákkal az Apple felé, majd postázták az akkumulátor és hátlap nélküli hamisítványokat. Még arra is figyeltek, hogy a hamis készülékekre rányomtassák a korábban megküldött azonosítókat.

A kereskedők összesen 400 ezer jüan értékű hamisítványt tudtak így eredetire váltani mielőtt lebuktak. Szándékaik szerint használt telefonokat alakítottak volna át az eredeti alkatrésszel, hogy azokat újként adhassák el. A rendőrség szerint az Apple-nek küldött hamisítványok gyakorlatilag értéktelenek voltak.

Lebukásukhoz az Apple panasza vezetett, amelynek eredményeként a rendőrség észlelte, hogy a hibás telefonok szériaszámának mindegyikében szerepelt a "C8PJ" azonosító is. A hatóságok úgy ítélték meg, elég kicsi az esélye, hogy ugyanazon telefonból egyszerre ilyen sok szoruljon cserére.

(Via: PC World; kép: Mashable)