Hidrogénezett növényi olaj, cukor, mesterséges színezék, ízfokozók - ennyiből áll az áfonya ízt előállítani. Ám ha valóban vitaminokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag tápanyagra vágyunk, hiába a vonzó csomaglás, ha mást sugall az illusztráció, és más mutatnak az összetevők. Az amerikai Natural News lerántja a leplet a profitorientált élelmiszergyártókról, amelyek péksüteményei, müzlijei, gabonapelyhei és egyéb termékei nem a csomagoláson látható gyümölcsnek, hanem tucatnyi, jórészt mesterséges összetevőknek köszönheti áfonya ízét.

A riport készítéséhez többféle, az amerikai piacon kapható élelmiszert vizsgáltak meg, amelyek csomagolásuk szerint áfonyát, összetevőket jelző címkéjük szerint, mindent, csak áfonyát nem tartalmaztak. Az élelmiszerekben a gyümölcsöt cukrok, édesítőszerek, étkezési keményítő, hidrogénezett növényi olajok, kukoricaszirup, só, mesterséges ízfokozók, némi piros, kék és zöld festék adta.

A legtöbb termék egyáltalán nem tartalmazott áfonyát, de amelyik igen, az is mesterségesen előállított áfonya ízzel volt dúsítva, hogy a gyümölcs-koncentráció többnek hasson. Egyes gabonapelyheken jelzi a gyártó, hogy az íz mesterséges, más cég azonban még honlapjukon is azzal a gyümölcstartalommal kérkedik, amely valójában kis rész áfonya koncentrátumot, nagyobb rész porított almát, szójaolajat, fruktózt, cukrot, piros és kék színezéket jelent.

A riport szerint a termék gyümölcstartalma alapvetően a profit függvénye: minél kevesebb a gyümölcs, annál alacsonyabb az előállítási költség, és annál több a haszon. Ez nyilván senkit nem lep meg, mint ahogy egy tudatos fogyasztót az sem lepne meg, hogy nem minden az, aminek a csomagoláson látszik. És ez itt a lényeg - a tudatos fogyasztás, mert ezzel lehet védekezni a megtévesztések ellen. Vásárlásnál nem a színe, mintája alapján kell dönteni, de meg kell nézni az összetevőket, mert csak így győződhetünk meg róla, hogy valóban az kapjuk, amit (v)enni szeretnénk!