Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem sok jót ígér a hamis biztonsági tanúsítvány

Több mint ötezer darab táblagépet foglaltak le a napokban az amerikai hatóságok, miután egy ellenőrzés során kiderült, a készülékeken meghamisították a biztonsági tanúsítványokat, vagyis azt a jelzést, amely az elektromos készülék biztonságos használhatóságát igazolná a vásárlók felé.

A lefoglalásra a Los Angeles - Long Beach kikötőben került sor: az USA Vám- és Határőrsége (CBP) összesen 5101 darab gyanús táblagépet talált egy Kínából érkező konténerben. A potenciálisan veszélyes készülékek összértékét közel 900 ezer dollárra becsülik.

A szakértők megállapították, hogy a táblagépeken hamis ETL Listed Mark (ETL) és Underwriters Laboratories (UL) biztonsági tanúsítványok szerepeltek. Az ETL és az UL két független amerikai szervezet, amelyek elektronikai készülékek tesztelését végzik, és ezek balesetveszélyességét (tűz, áramütés, egyéb sérülés valószínűsége) ellenőrizve adnak ki biztonsági tanúsítványokat.

0 Tovább

Apple imitációk a hetvenes évektől napjainkig

Napjaink egyik legtrendibb márkája az Apple, nem meglepő tehát, hogy a márka termékeit előszeretettel hamisítják. Az almás cég készülékei azonban már évtizedekkel ezelőtt is megihlették a hamisítókat és a konkurens tervezőket. Erre mutatunk néhány példát.

Az 1977-ben bemutatott Apple II alapján készült tajvani Chia-ma SPS-109. A készülék annyira hasonlít az eredetijére, hogy az ázsiai gyártó jó eséllyel eredeti gépházakba "csomagolta" saját készülékét.

0 Tovább

Párizstól Manhattanig: Replika épületek lepik el Kínát

A múlt héten írtunk róla, hogy a nemzetközi szinten elismert építész, Zaha Hadid terveinek lemásolásával épül egy épületkomplexum Kínában. Az eset pikantériája, hogy a két épület egyaránt Kínában, s egyszerre épül, sőt a másolat akár hamarabb is elkészülhet, mint az eredeti.

Nem először fordul elő, hogy az ázsiai ország építészei máshonnan "merítenek ihletet". Alább erről mutatunk gyűjtést.

Francia és Kínai Eiffel-torony

8 Tovább

Versenyfutás az idővel: az eredeti vagy a hamis épület készül el előbb?

Az eredetinél is hamarabb elkészülhet Kínában az az épületkomplexum, amelyet a világhírű iraki születésű építész Zaha Hadid terveit utánozza. A Hadid által tervezett eredeti pekingi épületegyüttes, a Wangjing Soho három toronyból áll, a hamisítók azonban csak kettőt terveznek felhúzni, így az építkezést hamarabb befejezhetik. Kevéssé valószínű, hogy a bíróság leállítja az utánzat projektet.

Balra a pekingi eredeti tervek, jobbra az utánzat

1 Tovább

Tükröt kapott iPad helyett

Parkolóban műszaki cikket venni, mindig butaság. Az ilyen termék többnyire hamis vagy lopott, vagy ahogy az amerikai hölgy példája mutatja, az is lehet, hogy tükör.

Átvert vásárló a tükörben

1 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek