Több mint ötezer darab táblagépet foglaltak le a napokban az amerikai hatóságok, miután egy ellenőrzés során kiderült, a készülékeken meghamisították a biztonsági tanúsítványokat, vagyis azt a jelzést, amely az elektromos készülék biztonságos használhatóságát igazolná a vásárlók felé.

A lefoglalásra a Los Angeles - Long Beach kikötőben került sor: az USA Vám- és Határőrsége (CBP) összesen 5101 darab gyanús táblagépet talált egy Kínából érkező konténerben. A potenciálisan veszélyes készülékek összértékét közel 900 ezer dollárra becsülik.

A szakértők megállapították, hogy a táblagépeken hamis ETL Listed Mark (ETL) és Underwriters Laboratories (UL) biztonsági tanúsítványok szerepeltek. Az ETL és az UL két független amerikai szervezet, amelyek elektronikai készülékek tesztelését végzik, és ezek balesetveszélyességét (tűz, áramütés, egyéb sérülés valószínűsége) ellenőrizve adnak ki biztonsági tanúsítványokat.

A hamis címkézés arra utal, a lefoglalt táblagépeket minőségét és biztonsági szabványoknak való megfelelőségét senki sem ellenőrizte. A hamisítók befektetési költségeik minimalizálása érdekében hagyják ki az ilyen, a legálisan működő piaci szereplőktől okkal megkövetelt ellenőrzéseket. Az ilyen készülékek esetében a legvalószínűbb, hogy a termék gyenge minőségű és balesetveszélyes lesz, hisz a hamisítók nem csak az ellenőrzésen, de az előállítás teljes folyamatán spórolnak azzal, hogy a lehető legolcsóbb, ám kétes minőségű alkatrészekkel szerelik össze a termékeiket. A nem megfelelő alkatrészek és nem megfelelő összeszerelés okán viszont a termék könnyebben és gyorsabban meghibásodik, hibái pedig a felhasználóra nézve is veszélyt jelenthetnek.

(Via: Mercury News)