Nelson Mandeláról, a legendás dél-afrikai polgárjogi harcosról a többségnek nem festményei jutnak eszébe. A hamisítók azonban már megszagolták a pénzt alkotásaiban.

Mandela idén nyári betegsége, hosszas kórházi kezelése során jelentős médiafigyelem irányult a 95 éves korábbi dél-afrikai elnökre. Korántsem véletlen, hogy ezalatt csalók is megpróbáltak tőkét kovácsolni az élő legenda ismertségéből és népszerűségéből. Korábban példátlan módon az ex-elnök festményeinek hamisítványai jelentek meg afrikai kereskedőknél.

Talán kevesebben tudják, de Mandela a 27 börtönben töltött év alatt festményeken, pontosabban kőnyomatokon örökítette meg élményeit és benyomásait. Az idén nyáron nagy számban bukkantak fel ezek hamisítványai Dél-Afrikában. A legtöbbször gyenge minőségű utánzatokért 50ezer randot (1,1 millió forint körül) is elkérnek a hamisítók.

(A baloldali hamisítvány, jobbra az eredeti)

- Az elmúlt hónapoban nagyon sok ilyennel találkoztunk – fogalmazott André Bignaut, a fokvárosi Clock Tower Gallery szakértője. - Nem tudom, honnan származnak, de amióta Mandelát kórházba szállították, rendkívül megszaporodtak. A szakértők egyébként nagy bizonyossággal felismerik az eredeti példányokat, a nyomtatáshoz használt papírok vízjeléről, és egy szárazbélyegző nyomára hasonlító, két összetett kezet ábrázoló mélynyomatról.

Akit érdekelnek az eredeti alkotások, itt ismerkedhet meg velük.

via: Mail & Guardian