Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végleg eltűnhetnek Ugandából a hamis mobilok

Az ugandai Telekommunikációs Bizottság vezetője, Godfrey Mutable bejelentette: még februárban elkezdik kivonni a forgalomból az országban lévő hamis mobiltelefonokat.

0 Tovább

Fő funkcióját nem teljesíti a hamis védőtok

A közelmúltban írtunk hamis és eredeti okostelefonok összevetéséről. Nos, aki ilyen árkategóriában vásárol készüléket, az többnyire szeretne vigyázni is rá, így nem árt, ha tudja, a tartozékokat is hamisítják!

Melyik melyik?

0 Tovább

Akksija buktatja le a hamis mobilt

Jó rég hoztunk már termék összehasonlítós videót, így itt az ideje egy újabbnak! Az alábbi videó a Samsung slágertermékét a Galaxy S III eredeti és hamis verzióját hasonlítja össze.

0 Tovább

London 2012: Mit kell tudni az olimpiai védjegyekről?

Az olimpiai mozgalom leghíresebb védjegye az egymásba fonódó öt színes karika. Kevesen tudják azonban, hogy az olimpia vagy, hogy az aktuális sporteseményt említsük, a London 2012 kifejezések is védettek. Miközben a világ a holnapi londoni megnyitóra vár, nézzük, mit kell tudni az olimpiai védjegyekről.

A sportesemény kapcsán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kért tájékoztatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól az olimpiai védjegyekről. Az alábbiakban ezt közöljük.

Az Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának jelképei és szimbólumai, így a Londoni Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának (LOCOG) jelképei és szimbólumai is védjegyoltalmat élveznek. Ilyen oltalom alatt álló védjegyek az "olimpia" és "olimpiai" elnevezés, az olimpia zászlaja, jelvénye, jelmondata, emblémája és himnusza, de védjegyoltalom alatt áll az olimpiai láng és az olimpiai fáklya is. Előbbi meghatározása szerint az a láng, amelyet Olympia városában gyújtanak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felhatalmazásával, utóbbi pedig a NOB által jóváhagyott hordozható fáklya, vagy annak élethű másolata, amelynek célja az olimpiai láng meggyújtása. A londoni olimpia vonatkozásában a szervezők levédették a London 2012 kifejezést, a london2012.com weboldal nevet, a londoni olimpia és paralimpia saját logóit, a sportesemény kabalafiguráit, és az olimpiára tervezett, a sportágakat jelölő piktogramokat is.

Nagy-Britanniában előkerült olimpiai hamisítványok

- Az olimpiai jelképek Magyarországon is törvényi védelem alatt állnak. Az olimpiai ötkarikának, mint olimpiai jelképnek például a 2008. évi LX. törvény biztosít védelmet - tájékoztat dr. Vaska Ottilia, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jogásza.

0 Tovább

Ősszel lekapcsolják a hamis mobiltelefonokat Kenyában

Figyelemfelhívó kampányt indított a kenyai kommunikációs hatóság, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptember 30-ától a szolgáltatók lekapcsolják a hálózatról a hamis mobilkészülékeket. A kampány videóban az IMEI kód érvényességének ellenőrzésére kérnek minden mobiltulajdonost.

Hosszas huzavona után úgy fest, megvan a határidő Kenyában, amelyet követően a mobilszolgáltatók kötelesek felfüggeszteni a hamisított készüléket használó ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatást. A hamisítás visszaszorítására irányuló programot - amely egyúttal megvédené a fogyasztókat a minőségi szabványoknak nem megfelelő, és így potenciálisan veszélyes elektronikai termékektől - tavaly nyáron jelentették be először. Azóta több határidőt is megjelöltek, de technikai akadályok és fogyasztóvédelmi aggályok újra és újra elhalasztották.

Becslések szerint több mint 2 millió hamis telefon van használatban az afrikai országban, amelyek már jelentős gazdasági kárt és potenciális veszélyt jelentenek, így nem csoda, hogy a hatóságok drasztikus lépésre szánták el magukat.

A hamisítványokat az ún. IMEI-kód segítségével azonosítják. Az International Mobile Equipment Identity elnevezést rövidítő IMEI egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de a szolgáltatók ennek segítségével ellenőrizni is tudják, a készülék hitelesítve lett-e. A hamis készülékek esetében ez a kód általában feltört, és így több telefon is ugyanezt a kódsort használja. Erre mutat rá az a kampányvideó, amely az intézkedésre és a közreműködésre hívja fel a kenyai mobilozók figyelmét.

A videóban férfiak és nők, fiatalok és idősek ugyanazon a néven mutatkoznak be. Ezt követően a narrátor felhívja a figyelmet arra, hogy hamis mobillal könnyen lehet, hogy egy bűnöző identitását használjuk. Végül kéri az IMEI-kód ellenőrzésére, és figyelmeztet a hamis készülékek lekapcsolásának határidejére.

0 Tovább
«
1234

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek