Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

IP-címek, forgalmi statisztika, pénzügyi dokumentumok kiadására kötelezték a Hotfile-t

A HENT híroldalán olvasható friss hír szerint az amerikai bíróság mondhatni teljeskörű adatszolgáltatásra kötelezte a fájlmegosztó Hotfile portált. A webfelület ellen az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) indított jogi eljárást, kérve a bíróságot, szólítsa fel az üzemeltetőket működési adataik átadására, hogy a jogsértések tényét és mértékét megállapítsák. A bíró egy kivétellel jóváhagyta a kérelmet, a lap forráskódja kivételével gyakorlatilag minden adatát köteles átadni a hollywoodi jogvédőknek.

Ez azt jelenti, hogy szeptember 12-éig a Hotfile minden valaha feltöltött fájlról adatbázist kell összeállítson, amely tartalmazza a fájlok címét, a letöltések számát, a feltöltők és a letöltők IP-címét is. Kötelesek kiadni az 500 legaktívabb partner személyi adatait is, akik a bíró szerint olyan személyek, akik az általuk feltöltött fájlok letöltése esetén jövedelemhez jutnak. Továbbá nyilvánosságra kell hozzák működésük pénzügyi vonatkozásait is.

A bíróság szerint az információk alapján megállapítható, hogy a Hotfile rendszerén keresztül megosztott fájlok milyen arányban sértik a szerzői jogot, és hogy valóban profitálnak-e az üzemeltetők a jogsértésekből.

Az MPAA a felhasználói IP-címek birtokában valószínűleg nem fog eljárást indítani az egyszeri letöltők ellen, de várható, hogy az 500 legaktívabb felhasználót tanúként idéztetik be a bíróságra.

0 Tovább

Milliárdnyi kattintást vonzanak a fájlcserélő oldalak

Az mondják ugye a jogvédők, hogy a kalózkodás elleni harc mindaddig nem lehet sikeres, amíg van kereslet az illegálisan terjesztett tartalomra. Na most, megbecsülendő, hogy mekkora is lehet ez a kereslet, amelyet meg kellene győzni a legális szolgáltatások használatának fontosságáról, ahhoz érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

A gyűjtést a Google adatbázisa alapján a TorrentFreak készítette, és kitűnően látszik belőle, hogy a tíz legnagyobb P2P oldal több tízmilliónyi látogatót vonz havonta, míg az oldalmegtekintések száma alulról fölfelé a százmilliós nagyságrendtől a milliárdos mennyiségig nő.

Két dolog érdekes még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy torrentekkel foglalkozó híroldal szerint a Google jelentősen alábecsüli a kattintások számát. Pl.: a The Pirate Bay saját állítása szerint az oldal nem 650 millió, hanem 1,5 milliárd megtekintést generál havonta. Ez több mint a duplája a táblázatban szereplő tételnek.

A másik érdekesség, amire a cikk írói felhívják a figyelmet, hogy egyfajta átrendeződés játszódott le a fájlcserélési szférában. A tíz leglátogatottabb oldal közül ugyanis 7 cyberlocker (olyan oldal, amely tárolja is a letölthető fájlokat). Mint írják, öt éve még a BitTorrent oldalak domináltak a kínálatban, de azóta a cyberlocker felületek nem csak felkapaszkodtak, de túl is nőttek ezeken.

0 Tovább

Nem lehet vallás a fájlcserélés

Áprilisi bejegyzésünkben nem tudtuk eldönteni, mennyiben tekintsük viccnek azt a svéd hírt, amely szerint egy helyi filozófus hallgató egyházként próbálta meg bejegyeztetni fájlcserélést támogató mozgalmát. Nos, a svéd hatóságok komolyan vették a kérelmet, és másodszor is elutasították, hogy egyháznak minősítsék a Másolás Misszionárius Egyháza (Missionary Kopimistsamfundet) néven létrehozott szervezetet.

Az "egyházalapító" kérelmét első körben április folyamán utasították el a hatóságok, azzal az indokkal, hogy az egyházi szertartások menete nincsen formalizálva, miközben ezt a helyi törvények megkövetelik a vallási szervezetektől. Ismételten benyújtott kérelmükben ezt a hiányosságot korrigálták, de a hatóságoktól ezúttal is elutasító válasz érkezett. Ez, már lehet, hogy elveszi az alapító kísérletező kedvét, ugyanis úgy nyilatkozott, nem biztos, hogy újra megpróbálja hivatalosan elismertetni a szervezetet. Bár hozzátette, találkozóikat, és a szerzői jog ellenes aktivitásukat nem fogja felfüggeszteni.

A két elutasítás közötti néhány hónapban egyébként elérte az 1000 főt a másolást és megosztást vallási szentségként, CTRL+C, CTRL+V parancsokat szent szimbólumként tisztelő szervezet követőinek létszáma.

0 Tovább

Litván tracker oldal: a Microsoft perli, a helyi filmesek szeretik

Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek