Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden negyedik nézőt összezavarhatnak a kamu hobbitok

A Warner Bros kutatási adatokkal igazolja, hogy megzavarhatja a mozi nézőket, ha egyszerre két film kerül forgalomba, amelynek hobbitok a főszereplői. A Tolkien mesét gyártó stúdió egy ZS kategóriás filmgyártó ellen pereskedik.

0 Tovább

Kevesebb hamisítványt fogyaszt a magyar

Közétette sorban a harmadik "Hamisítás Magyarországon" című kutatását a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), amely szerint a magyarok 27 százaléka bizonyos körülmények között, míg 3 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására. A 2010-es felméréshez hasonlóan továbbra is a hamis ruházati cikkek beszerzésére hajlanak a legtöbben, igaz, idén valamivel kevesebben nyilatkoztak így a megkérdezettek közül, mint egy évvel korábban.

A felmérés szerint a hamisítványok beszerzésére a Közép-magyarországi régióban élők, valamint a 30 év alattiak, illetve a 30-45 év közöttiek nyitottabbak az országos átlagnál. A fiatal, 30 év alatti korcsoportra jellemző az is, hogy szívesen tölt le illegális tartalmat az internetről. Körükben tízből hárman rendszeresen keresnek kalózfájlokat a világhálón.

Ami a letöltési szokásokat illeti zenét az internetezők 19 százaléka, filmet 17 százaléka töltött le legalább egyszer. Szoftver esetében ez az arány 8, míg a könyv esetében 7 százalék. Zenét a megkérdezettek 16 százaléka, míg filmet a megkérdezettek 14 százaléka töltött már le többször is.

A vizsgálatból az is kiderül, a magyaroknak kevéssé fontos a márka. Csak minden ötödik válaszadónak számít, hogy márkás ruhaneműket viseljen, a megkérdezettek harmada azonban nem törődik vele, hogy a ruháján szereplő márkajelzés eredeti-e vagy hamisítvány. Tény viszont, hogy a hamisítványok beszerzésével nem nagyon büszkélkednek: csak minden tizedik vásárló osztaná meg ismerőseivel, milyen "jó vásárt csinált".

Bár fentebb írtuk, hogy valamelyest csökkent a hamisítvány-vásárlási kedv, a kutatás rámutat, hogy a magyarok háromnegyede úgy gondolja, a gazdasági válság ezzel ellenkező hatást fejt ki. 

A teljes kutatási jelentést ide kattintva tölthetitek le.

4 Tovább

Így töltenek le a magyar iskolások

A HENT középiskolások körében végzett felmérésének eredményei szerint a magyar fiatalok harmada nem hallott még a szerzői jogról, viszont minden második tölt le szórakoztató tartalmat a netről. A kutatást Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával végezték. Az online kérdőívet 241 középiskolából 17435 diák töltötte ki.

A részletes kutatási jelentés itt érhető el. Amit érdemes kiemelni, hogy a magyar diákok életének szerves része az internet. Iskolai napokon 55% napi 1-3 órát, 24%-a viszont több mint 3 órát tölt a világhálón. Hétvégére a napi 3 órát meghaladó internethasználati arány eléri a 48%-ot. A net szórakoztatási felület számukra, ezért nagy arányban keresnek ilyen tartalmat: a zenék 85, a filmek 71%-os aránnyal szerepelnek a keresett tartalmak között.

0 Tovább

Felmérés a kalózkodásról a magyar középiskolákban

Most olvassuk a friss hírt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján, hogy felmérést indítanak a magyar középiskolások szerzői jogra vonatkozó attitűdjének megismerése érdekében. A kutatás elkészítését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatja.

A középiskolákban terjesztett kérdőív például rákérdez az idézés módjára egy interneten található anyagból, a szerzői jog által védett tartalmak (zenék, filmek, könyvek) megosztására, a szerzőket megillető jogdíj, valamint a jogsértések (hamisítás, kalózkodás) következményeire. A kérdőívek kitöltésére 2011. április 12-éig van lehetőség, az eredményeket várhatóan április végén teszi közé a HENT.

A hamisítás elleni szervezet szerint fontos, hogy az internetező diákok ne csak a szükséges számítástechnikai ismeretekkel rendelkezzenek, de a szellemi alkotások értékével és védelmével kapcsolatos információkkal, az ezzel összefüggő jogaikkal és kötelezettségeikkel is tisztában legyenek. Éppen ezért a felmérés célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését, növelje az érzékenységüket a hamisítás és kalózkodás problémája iránt, hosszabb távon pedig, hogy hozzájáruljon "egy olyan új generáció felneveléséhez, amelynek tagjai nemcsak tudatos alkotók, de tudatos felhasználók is a XXI. századi, fejlődő magyar kreatív ipar különböző ágazatainak területein". A HENT híre szerint kérdőívek értékelése alapul szolgálhat a rendszeres szellemitulajdon-védelmi oktatás elindításához.

Még egy adalék - a jutalom: a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jóvoltából három, a kérdőívet kitöltő iskola diákjai meglepetéskoncerten vehetnek részt.

0 Tovább

Saját célra letölteni törvényszegés, de nem bűn

Bizonyos törvények megszegésére vonatkozó attitűdjükről kérdezte a dán állampolgárokat a Rockwool Foundation Research Unit egy, a napokban közzétett kutatása során. Azt találták, a szerzői jog illegális letöltés formájában történő megsértése a többség szerint nem probléma.

Többek között adózási és biztosítási visszaélésekkel is foglalkozó kutatásban azt kérték a válaszadóktól, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire tartják elfogadhatónak az illegális letöltést, ha az magáncélú használatra történik.

A HENT híroldalán olvasható cikk szerint tízből heten nem emelnek kifogást a magáncélú letöltés ellen. A válaszadók 15-20 százaléka egyenesen teljeskörű egyetértésének adott hangot, és csak tízből hárman mondták, hogy ez a fajta törvényszegés elfogadhatatlan.

Fontos megállapítás viszont, hogy csak a magáncélú letöltéssel szemben ilyen megengedők. Amennyiben az illegális letöltés haszonszerzési céllal történik, az négyből három megkérdezett számára már elfogadhatatlan.

Ha valaki tud dánul, az itt elolvashatja a felmérés eredetijét.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek