Hamis élelmiszerek kiszűrésére is alkalmas az a technológia, amelyet az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) megbízásából a Mars bolygón esetlegesen található szén felderítésére fejlesztettek ki.

A lézer izotópos mérőeszközön az angol Rutherford Appleton Laboratory (RAL) dolgozik. Bár céljuk, hogy a Marson szén után kutassanak műszerükkel, a kutatócsoport keresi az együttműködést az élelmiszeripar képviselőivel is, technológiájuk ugyanis alkalmas az élelmiszerek eredetiségének ellenőrzésére is. A szakértők szerint az eredetiség ellenőrzéshez néhány milligramm anyagra van szükség. Ezt elégetve, a felszabaduló gáz széndioxid tartalmát elemzi a műszer, amely adatok alapján megállapítható a különbség hamis és eredeti élelmiszerek között. A RAL szerint a módszer tökéletesen alkalmas például a cukorral dúsított hamis méz, a hamis olívaolaj vagy épp a hamis csokoládé kiszűrésére.

(Via: Web Pro News)