Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Torrent a kulcsszó

Francia bírósági döntés szerint már az a tény, hogy a weboldal nevében szerepel a torrent kifejezés, illegális tevékenységre buzdítja a felhasználókat. Az ítélőszék egy fellebbviteli perben határozott így.

Az eljárás egy "Blackistef" néven futó személy ellen indult, akit 2008-ban tartóztatott le a francia rendőrség két BitTorrent-hez kapcsolódó weboldal, a Torrentnews.net linkfórum és a Torrent-public-center.com keresőfelület üzemeltetése okán. 2009-ben a bíróság 17 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte és 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat jogsértő tevékenységéért. A fellebbezés eredményeként a fellebbviteli bíróság is megvizsgálta az ügyet, és megalapozottnak találta a vádakat. Fenntartotta a szabadságvesztésre vonatkozó ítéletet, de 20 ezer euróra emelte a pénzbüntetés összegét.

A francia testület indoklása szerint az ítélethozatal során számításba vették, hogy a weboldalak üzemeltetője tisztában volt azzal, hogy a felületek elősegítik a szerzői jogi jogsértések elkövetését. Állásfoglalásuk szerint az a tény, hogy a weboldalak nevében a torrent szó szerepel előre vetíti az illegális célokat, hiszen a köztudatban a torrentek letöltése elsősorban, mint a kalózkodás szinonimája, és az illegálisan közzétett fájlok megosztása szerepel.

0 Tovább

A történelem leghosszabb vádlott listája!

Összesen 24,583 IP cím szerepel azon a bírósági kereseten, amelyet A bombák földjént gyártó stúdió képviselői nyújtottak be a bíróságra annak gyanújával, hogy az érintettek torrent oldalakon keresztül illegálisan töltötték le a filmet. Ez a valaha volt legnagyobb fájlcserélési ügy kezdetét jelenti. A dolog további pikantériája, hogy ezzel a számmal egy alig két hetes rekord dőlt meg. Ahogy a blogon mi is megírtuk, A feláldozhatók című film gyártói és jogi képviselői 23 ezer internetező adatainak megszerzéséhez kaptak bírói jóváhagyást a napokban.

Egyébként A bombák földjént gyártó Voltage Pictures volt az egyik első, amely saját filmje illegális letöltése miatt tavaly a tömeges eljárások rendszerét beindította az amerikai joggyakorlatban. Akkor mintegy 5000 azonosító szerepelt bírósági keresetükben.

A TorrentFreak beszámolója szerint a stúdió már megkezdte az egyeztetéseket az érintett internetszolgálatókkal az elképesztő mennyiségű előfizetői adat átadásának folyamatáról. A Verizon például vállalná, hogy havi 100 IP cím azonosítását elvégzi. Mivel a szolgáltatónak összesen 5239 előfizetője érintett az ügyben, ez azt jelenti, hogy több mint tíz évre (!) lenne szükség ahhoz, hogy minden adatot lekeressen.

A bombák földjén egyébként nagyon nagy siker volt a fájlcserélő hálózatokon. Különösen szerencsétlen módon a screener kópiája már öt hónappal az amerikai bemutató előtt kiszivárgott az internetre. Már akkor is jelentős számú letöltést produkált, de a mutató akkor ugrott meg igazán, amikor mind a legjobb film, mind a legjobb forgatókönyv, mind a legjobb rendező díját elnyerte a 2010-es Oscar-díjátadón.

0 Tovább

Stallone visszalő? Célkeresztben 23 ezer torrentező!

Az Egyesült Államok történetének talán legnagyobb kalózkodás elleni projektje indult be a napokban azzal, hogy a bíróság jóváhagyta annak a 23 ezer internetező adatainak kiadását, akiket a jogtulajdonosok A feláldozhatók című film illegális letöltésével gyanúsítanak. Az eljárást a US Copyright Group, és annak független filmes tagja, a Nu Images kezdeményezte. Előbbi híres-hírhedtté vált tavaly azzal, hogy az Oscar-díjas, A bombák földjén című film letöltőit vette célkeresztbe. Az ügy perirataiban szintén több ezer IP cím szerepelt.

Mivel a jogvédők a bírói jóváhagyást megkapták, felvehetik a kapcsolatot az érintett 23 ezer internetező internetszolgáltatójával, hogy ezek személyes adatait bekérjék. A netszolgáltatók az adatok átadásáról értesítik majd előfizetőiket. Következő lépésként magukat az érintetteket keresik meg. Legvalószínűbb, hogy peren kívüli megállapodást felajánlva követelnek majd kártérítést tőlük.

0 Tovább

Litván tracker oldal: a Microsoft perli, a helyi filmesek szeretik

Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.

0 Tovább

Nem vetette vissza a torrent forgalmat a japán földrengés

Alig 24 óráig tartó forgalomcsökkenést okozott csak a Japánt márciusban megrázó nagy erejű földrengés a helyi BitTorrent forgalomban. A felmérést végző Chicago környéki Northwestern University Aqualab csoportjának összehasonlító adatai szerint körülbelül 25 százalékkal esett vissza a forgalom március 11-én pénteken, amely a hétvégére visszaállt az előző héten mért szintre.

A sárga vonal a március 2-a és 6-a közötti aktív peereket, a kék a március 9-13-a közötti aktivitást jelzi. A szürke sávval kiemelt részen látszik a csökkenés, amely az országot sújtó katasztrófa mértékéhez képest meglepően kicsi.

Az Ars Technica portál által közölt hír másik érdekessége, hogy közli az Aqualab munkájában közreműködő két hallgató kutatását is, amely az egyiptomi és líbiai torrent forgalmat vizsgálta. A lenti illusztrációkon egyértelműen látható a két ország vezetésének internet hozzáférést korlátozó tevékenységének hatása...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek