Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

BitTorrenten terjeszti új horrorfilmjét a Paramount

Bár a hollywoodi stúdiók és a BitTorrent neve együtt általában csak kalózkodási témában merül fel, most mégis a két fél együttműködéséről számolunk be. A Paramount stúdió által forgalmazott új horrorfilmet, a The Tunnel-t ugyanis moziban nem, de a BitTorrent fájlcserélő hálózatán fogják terjeszteni. Ingyen.

A stúdió persze nem hanyagolja el teljesen a fizikai hordózókat, mert a film alig két hónap múlva, május 19-én online és DVD-n egyszerre fog megjelenni.

A Sydney városa alatt valóban létező elhanyagolt alagútrendszerben játszódó horror nem csak terjesztésében, de már gyártásában is újító. A filmet gyártó Distracted Media ugyanis egyedi megoldást választott a költségvetés biztosítására: egy-egy képkockára (frame) kerestek vevőt. A filmrajongók így egy-egy frame, esetleg 1, illetve 2 másodperces, továbbá 1 perc hosszú képcsomagok megvásárlásával támogathatták a film elkészültét. Ez idáig mintegy 30 ezer frame talált vevőre, további 100 ezer még szponzorra vár.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, itt a trailer:

0 Tovább

Kalózfilmet vetít a belorusz tévé?

Az Oscar-díjak átadásának hétvégéjén a fehéroroszországi nemzeti televízióadó régi Oscar-díjasalkotások vetítésével kedveskedett nézőinek. Az egyik film, amelyet műsorra tűztek, a tavaly a legjobb alkotásnak járó elismeréssel honorált A bombák földjén volt, ám a hírek szerint a tévéadó kalózpéldányt vetített. A TorrentFreak beszámolója szerint a film vége felé egy női hang zavarta meg az akcióra koncentráló nézőket a következő bejelentéssel: A film jelen példánya kizárólag az interfilm.ru számára készült.

A közlésnek valószínüleg csak azok a nézők tulajdonítottak nagyobb jelentőséget, akik aktív BitTorrent használók, és tudják, hogy az interfilm.ru egy prominens tracker oldal. Az interfilm-re feltöltöt kalózfájlok esetében gyakori a forrásra utaló hangüzenet. A site-nál 2009-ben az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kezdeményezésére razziát tartott az orosz rendőrség, ennek eredményeként az üzemeltetők szerzői jogi jogsértés vádjával egy jelentős összegű kártérítést követelő perben találták magukat.

Bár a televízióadó közleménye szerint a vetítési jogokat természetesen megvásárolták, így a hangüzenet csak valamilyen technikai hiba lehetett, A bombák földjén alkotói valószínüleg így sem repesnek az örömtől...

Ebben a részben hangzik el az ominózus mondat:

0 Tovább

Szűri a Google a torrenteket!

Tavaly decemberben jelentette be a Google, hogy bevezet néhány intézkedést, amellyel nehezítené, hogy az internetezők a keresőmodulon navigálva illegális tartalomhoz férjenek hozzá. A tervek között szerepel, hogy megkönnyítik a jogérvényesítést, módosítják a hirdetési mechanizmust, és a legális szolgáltatásokra mutató linkeket helyezik előtérbe. Erről bővebben itt.

A decemberi közlés szerint az intézkedések között szerepel, hogy szűrik a kereső által kiadott automatikus befejezésekben (Autocomplete) megjelenő szavakat, azaz a cél az, hogy a rendszer ne ajánljon fel a keresőszó begépelése során automatikusan a kalózkodáshoz szorosan kötődő fogalmakat. A friss hírek szerint ennek megvalósításába már bele is fogott a Google. Bár úgy tűnik, a szűrés elég véletlenszerűen működik.

Ahogy a fenti képek is mutatják a kereső a felajánlott lehetőségek közül szűri a BitTorrent, a uTorrent vagy az Ubuntu Torrent kifejezéseket. A TorrentFreak szerint az Autocomplete szolgáltatás nem mutat többé semmilyen szókombinációt, amely a torrent kifejezést tartalmazza, emellett letiltották a Rapidshare és a Megaupload neveit is. Ezeket ma délelőtt teszteltük, és valóban, egészen az utolsó betűig nem ajánlja fel a kifejezéseket keresési lehetőségként, de ha a teljes kifejezést begépeljük, akkor a találatok között persze szerepelnek.

A mai állapot (jan.28.) szerint azonban a rendszer továbbra is automatikus befejezést ajánl, ha olyan BitTorrent kliensek nevét kezdjük begépelni, mint a BitComet és a Vuze, és továbbra is automatikusan segíti a keresést, ha a 4shared, a HotFile, a MediaFire vagy épp a The Pirate Bay kifejezéseket kezdi beírni.

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul tovább a Google filterezése, addig is, ha ezek ellenkezőjét tapasztaljátok, vagy további szűrt kifejezéseket találtok, osszátok meg velük.

0 Tovább

Kalózok kezében az új Jacko album

Bő egy héttel a december 14-ére (magyar e-kereskedői oldal szerint 13-ára) időzített hivatalos megjelenés előtt felkerült a BitTorrentre Michael Jackson új albuma, a nemes egyszerűséggel Michael címet viselő korong. A kiszivárogtatás eredményeként a rajongók már nem csak a kiadó által közzétett daltöredékekhez férhetnek hozzá, de a teljes tíz számot letölthetik illegálisan...

Persze nem Jacko az egyetlen zenész, akinek dalai idő előtt bukkantak fel a neten. Hogy néhány példát említsek a teljesség igénye nélkül, a U2, illetve Eminem legutolsó albuma például kettő-kettő héttel, az MGMT kiadványa bő három héttel, a Broken Bellsé három hónappal, a Kings Of Leoné tíz nappal hamarabb kezdett el kalózformátumban terjedni, mint hogy a hivatalos kiadás a boltokba került volna.

Szerencsére a pop királya van/volt akkora művész, hogy a kiszivárgás és a kalózkópia terjedése várhatóan nem veti vissza jelentősen a fizikai hordozók eladását, mindenesetre az okozott anyagi kártól függetlenül az ilyen kiszivárogtatások esetében a szerzői jog különösen arcátlan megsértésével állunk szemben. Értem én, hogy a rajongók alig bírják kivárni, hogy kedvencük új anyagát hallhassák, láthassák, de hol van ilyenkor a várakozás izgalma, amikor számoljuk a napokat a megjelenésig, aztán türelmünkért cserébe izgatottan vihetjük haza a CD-t a boltból?!

UPDATE: feltehetőleg az album kiszivárgásának eredményeként mától Jacko hivatalos oldalán az új album teljes hanganyaga ingyen és legálisan (!) meghallgatható.

0 Tovább

Egy kis torrentTörténelem: BitTorrent rekorderek

A legrégebbi, a leghosszabb, a legnagyobb? A BitTorrent kliens 2001-es megjelenését követően még néhány évre volt szükség ahhoz, hogy a letöltő protokol komoly ismertségre tegyen szert az internetezők körében. Ezt követően azonban felpörgött a rendszer: az elmúlt fél évtizedben több millió torrent fájl köröztetésével milliárdnyi megosztásra került sor, amelyek közül nem egy rekordnak bizonyult.

Nézzük, a TorrentFreak összeállítása szerint mi számított mérföldkőnek a BitTorrentes megosztások történetében!

1. A legnagyobb torrent

A lista szerint a legnagyobb adatmennyiséget megmozgató torrent fájl (nem a .torrent mérete, hanem a letöltés végeredményé alapján) jelenleg a 790 gigabájtot számláló Touhou lossless music collection.

A portál szerkesztőinek figyelmét olvasói hívták fel a fenti torrentre, az író eredetileg egy négy hónapja megjelentet torrentet listázott, amely a maga 746 gigabájtjával a 2010-es foci VB minden meccsének videófelvételével gazdagítja letöltőjét. Akárhogy is nézzük, ez sem kevés.

2. A legöregebb torrent

A legöregebb torrent különlegessége, hogy már öt évvel ezelőtt is a legrégebben elérhető fájlnak számított. 2003 decemberében került fel a netre a Mátrix ASCII, vagyis a mozisiker karaktertáblája. Íme, egy immár több mint 2500 napja élő fájl.

The Matrix ASCII, forrás: TorrentFreak

 

3. A legtöbb megosztó

A Hősök harmadik évada első részének kalózkópiáját illeti az egyszerre a legtöbb felhasználó által megosztott fájl "megtisztelő" címe. 2008-as megjelenésének első napján összesen 144.663 peert számlált. Ennél többet azóta sem produkált egy fájl sem.

4. A legtöbb fájl

Az egyetlen torrent által közvetített legtöbb fájl a Magic Workstation kalózmásolatára mutat. A letöltés ugyan alig 4 gigabájt adatot mozgat meg, de az adatmennyiség több mint 35 ezer fájlból áll össze.

5. A legnagyobb adatforgalom

Minden, a BitTorrenten keresztül realizált letöltéssel a StraCraft 2 nyerte el a legnagyobb adatforgalmat elérő torrent díját. A kalózfájl három hónapja került fel a BitTorrentre, legnépszerűbb verziója közel 7,2 gigás, amelyet 2,3 millió alkalommal töltöttek le a netezők. Ez azt jelenti, hogy ennek az egy játéknak az elérése érdekében összesen 15,77 petabájt adatot mozgattak meg a felhasználók egymás között.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek