A legrégebbi, a leghosszabb, a legnagyobb? A BitTorrent kliens 2001-es megjelenését követően még néhány évre volt szükség ahhoz, hogy a letöltő protokol komoly ismertségre tegyen szert az internetezők körében. Ezt követően azonban felpörgött a rendszer: az elmúlt fél évtizedben több millió torrent fájl köröztetésével milliárdnyi megosztásra került sor, amelyek közül nem egy rekordnak bizonyult.

Nézzük, a TorrentFreak összeállítása szerint mi számított mérföldkőnek a BitTorrentes megosztások történetében!

1. A legnagyobb torrent

A lista szerint a legnagyobb adatmennyiséget megmozgató torrent fájl (nem a .torrent mérete, hanem a letöltés végeredményé alapján) jelenleg a 790 gigabájtot számláló Touhou lossless music collection.

A portál szerkesztőinek figyelmét olvasói hívták fel a fenti torrentre, az író eredetileg egy négy hónapja megjelentet torrentet listázott, amely a maga 746 gigabájtjával a 2010-es foci VB minden meccsének videófelvételével gazdagítja letöltőjét. Akárhogy is nézzük, ez sem kevés.

2. A legöregebb torrent

A legöregebb torrent különlegessége, hogy már öt évvel ezelőtt is a legrégebben elérhető fájlnak számított. 2003 decemberében került fel a netre a Mátrix ASCII, vagyis a mozisiker karaktertáblája. Íme, egy immár több mint 2500 napja élő fájl.

The Matrix ASCII, forrás: TorrentFreak

 

3. A legtöbb megosztó

A Hősök harmadik évada első részének kalózkópiáját illeti az egyszerre a legtöbb felhasználó által megosztott fájl "megtisztelő" címe. 2008-as megjelenésének első napján összesen 144.663 peert számlált. Ennél többet azóta sem produkált egy fájl sem.

4. A legtöbb fájl

Az egyetlen torrent által közvetített legtöbb fájl a Magic Workstation kalózmásolatára mutat. A letöltés ugyan alig 4 gigabájt adatot mozgat meg, de az adatmennyiség több mint 35 ezer fájlból áll össze.

5. A legnagyobb adatforgalom

Minden, a BitTorrenten keresztül realizált letöltéssel a StraCraft 2 nyerte el a legnagyobb adatforgalmat elérő torrent díját. A kalózfájl három hónapja került fel a BitTorrentre, legnépszerűbb verziója közel 7,2 gigás, amelyet 2,3 millió alkalommal töltöttek le a netezők. Ez azt jelenti, hogy ennek az egy játéknak az elérése érdekében összesen 15,77 petabájt adatot mozgattak meg a felhasználók egymás között.