Újabb jelentős fordulat a Dotcom ügyben! Az új-zélandi bíróság megállapítása szerint érvénytelen volt a Kim Dotcom otthonában tartott januári razzia, mert a házkutatási végzés nem megfelelően volt kiállítva.

Dotcom-villa madártávlatból (forrás: The Register)

Egy, az FBI által koordinált akcióban mintegy hetven rendőr vonult ki Kim Dotcom Auckland-i villájához házkutatást tartani. Az akció során a Megaupload alapítóját és három társát őrizetbe vették, lefoglalták számítástechnikai eszközeit és vagyontárgyait, valamint befagyasztották bankszámláit. Dotcom egy hónapig volt börtönben, mielőtt feltételesen szabadlábra nem helyezték. Jelenleg az augusztusban esedékes kiadatási tárgyalására vár, amelynek során eldőlhet, mennyire állnak erős lábakon az amerikai hatóságok azon vádjai, amely szerint Dotcom és a Megaupload működése több száz millió dolláros kárt okozott szerzői jogi jogosultaknak.

Ha csak az új-zélandi bíróság friss ítéletét nézzük, akkor elég kicsi esélyt adunk annak, hogy Dotcomot kiadják majd az Egyesült Államoknak. A razzia körülményeit vizsgáló bírósági eljárás során ugyanis Helen Winkelmann bíró érvénytelennek minősítette az intézkedést.

A bírósági határozat szerint a házkutatásról szóló végzés nem volt megfelelő: általános végzés volt, amely nem részletezte a vétséget, amely a végzés kiadását indokolta, pedig az törvényszerűen szükséges lett volna. Mivel a házkutatás érvénytelen volt, ezért a bíró törvénytelennek minősítette, hogy az amerikai hatóságok lemásolták a házban talált számítógépeken tárolt adatokat, és a másolatot kivitték az országból.

Az új-zélandi rendőrség jelenleg jogi szakértőkkel egyeztet, hogy a bírósági ítélet vonatkozásában milyen teendőik vannak.

(Via: ABC News)