Két éve már, hogy az új-zélandi törvényhozók napirendjén van az ún. három csapásos rendszer bevezetésének kérdése. A program sokak szerint drákói szigorral lép fel az illegális letöltés ellen, ugyanis a visszaeső jogsértő internetezőket az internetkapcsolatuk felfüggesztésével bünteti. A három csapás szerint az internetszolgáltatók kötelesek írásban figyelmeztetni az illegális letöltésen ért előfizetőiket, két eredménytelen figyelmeztetést követően pedig jönnek a súlyosabb szankciók: pénzbüntetés és/vagy a netkapcsolat átmeneti elvesztése.

Az új-zélandi kormány 2008-ban tervezte bevezetni a programot, akkor azonban a széleskörű tiltakozások és a felhasználók jogainak tisztázatlansága okán visszavonta a vonatkozó törvényt.  A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület híradása szerint úgy néz ki, rendezték a problémás kérdéseket. A parlament által most tárgyalt törvénytervezet szerint bevezetnék ugyan a három csapásos, szebben fogalmazva a fokozatos válasz rendszerét, de a végső szankciót csak akkor aktiválnák, ha a figyelmeztetések önmagukban nem lesznek eredményesek. A tervek szerint a program elindítása után, 2012-ben vizsgálnák felül, hogy szükséges-e a harmadik intézkedés aktiválása vagy, időközben elég nagy arányban tértek jó útra az internetezők.

Helyi torrent site

 

Nem Új-Zéland az egyetlen ország, amely a valószínűleg kellő elrettentő erővel bíró szankciót alkalmazná az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Franciaországban már érvényben van a vonatkozó törvény, amely a francia internetezőket internetkapcsolatuk megszakításának lehetőségével igyekszik a legális megoldások felé terelni. A francia bíróság egyelőre még nem kapcsolt le senkit a világhálóról, de a végrehajtó szervként létrehozott Hadopi ügynökség már megkezdte az illegális letöltők figyelmeztetését.