Általában nem témánk az ilyen típusú dokumentumhamisítás, de a dolog veszélyessége miatt annyira felháborítónak találjuk az esetet, hogy mégis kivételt teszünk. A hír: Dél-Koreában két atomreaktor működését függesztették fel miután kiderült, meghamisították ezek biztonsági tanúsítványait.

Valóban biztonságos? (A kép illusztráció. Forrás: sxc.hu)

Az ügy előzménye, hogy tavaly novemberben kiderült, a Korean Hydro & Nuclear Power Co. által működtetett két reaktorban több ezer olyan alkatrészt használnak, amelyek hamis biztonsági tanúsítványokkal rendelkeznek. A szakértők akkor azt állították, az érintett alkatrészek egyikét sem a biztonsági szempontból kritikus működési elemeknél használták fel, így ezek nem jelentettek közvetlen veszélyt. Mégis, alig két évvel a fukushimai katasztrófa után, még belegondolni is szörnyű, ha valamelyik alkatrész bajt okoz, mekkora kárt és tragédiát okozhatott volna...

Az ügyben természetesen vizsgálat indult, amelynek eredményeként a múlt hónapban hat mérnököt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

Bár a szakértők azt mondták, további bezárásokra nincs szükség, most mégis két újabb létesítmény esetében rendeltek el zárlatot. Az egyik karbantartási munkálatok miatt egyébként sem üzemel, a másik viszont egy új építésű reaktor, amely mindaddig zárlat alatt marad, amíg a potenciálisan veszélyes alkatrészeket ki nem cserélik.

(Via: SecuringIndustry)