Jótékony célra kért kártérítést az a New York-i fotós, akinek alkotását engedély nélkül használta fel a Donna Karen New York (DKNY) üzletei kirakatának dekorálásához. A luxuscég 25 ezer dollárt adományozott a jogsértés kompenzálása okán egy fiatalokat segítő szervezetnek.

Humans of New York (forrás: facebook.com/humansofnewyork)

A Humans of New York fotóblogot vezető Brandon Stanton fotójának illegális használatát a blog egyik rajongója fedezte fel: a DKNY bangkoki üzletének kirakatában látta meg Stanton munkáit. A képeket megküldte az alkotónak, aki a jogsértést felfedezve a blog Facebook oldalán adta hírül az esetet. Ebben arra kérte a követőket, osszák meg a hírt, ha egyetértenek azzal, hogy a DKNY 100 ezer dollár összegű jótékony célú adománnyal kompenzálja a jogsértést.

A Humans of New York Facebook oldalának közel 600 ezer rajongója van, így nem csoda, hogy a felhívást 5 óra alatt mintegy 30 ezer user osztotta meg. A DKNY képviselői azonnal reagáltak az esetre, és 25 ezer dollár összegű kártérítést ajánlottak fel, amelyet a fotós nevében egy brooklyni ifjúságsegítő szervezetnek fizettek be.

A Donna Karen egyébként korábban megkereste Stanton-t azzal, hogy 15 ezer dollárért megvásárolná a fotói felhasználási jogát, ám ezt a fotós elutasította, mondván az összeg meglehetősen csekély ahhoz képest, hogy egy milliós forgalmú vállalkozásról van szó.

(Via: lawdit.co.uk)