Az ún. keygen fájlok, vagyis az illegálisan letöltött programokhoz aktiváló kódot generáló alkalmazások jelentik a legnagyobb veszélyt a PC-kre a Microsoft biztonsági kockázatokat elemző tanulmánya szerint.

A Microsoft Security Intelligence Report című jelentésében a szoftvercég szakértői a számítógépeket érintő biztonsági kockázatokat elemzik. A tanulmány a 2012-es évre vonatkozóan megállapítja, hogy a legnagyobb veszélyt az ún. keygen alkalmazások jelentik a személyi számítógépekre. (Ezek a programok aktiváló kódot generálnak az internetről letöltött szoftverekhez, amivel kikerülhető az eredeti szoftverek megvásárlása, illetve ezek érvényesítő kódjának beszerzése.)

A Microsoft szerint 2012 januárja és júniusa között a Win32/Keygen alkalmazáscsalád volt a leggyakrabban felbukkanó biztonsági kockázat, amelyekből a vizsgált időszakban mintegy ötmilliót azonosítottak. A szakértői elemzés azonban azt is megállapította, hogy a keygen fájlok 76 százaléka rosszindulatú szoftvereket rejt. Ez az jelenti, hogy az ötmillió azonosított keygen használatakor legkevesebb 3,8 millió esetben vírusok, férgek, kémprogramok, esetleg agresszív reklámprogramok települtek a gyanútlan felhasználók számítógépeire.

A tanulmány készítése során az is kiderült, a rosszindulatú szoftverek nem csak az illegális fájlokhoz köthetők. A szoftvercég szakértői azt találták, a kiberbűnözők a legálisan letölthető ingyenes programokkal is visszaélnek. Legnépszerűbb célpontjuk például az év első és második negyedévében az Adobe Flash Plyer alkalmazása volt: a szakértők 35 különböző rosszindulatú programcsaládot azonosítottak, amelyek az install_adobeflash.exe fájlnév alatt rejtőztek.

(Via: The Next Web)