Megközelítőleg 110 millió (!) darab hamis óvszert foglaltak le Ghánában a közelmúltban. A hamisítványokról megállapították, hogy anyaguk lukacsos, könnyen szakad, ráadásul méretük kicsi is. Még valami, az eredeti gyártó nem is exportál Ghánába óvszereket.

Be Safe óvszerek

A ghánai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság óvatosságra intette a helyi vásárlókat, miután a hatóságok hatalmas mennyiségű, mintegy 110 millió darab óvszert foglaltak le. Ezekről az ellenőrzés során kiderült, nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, és így teljességgel alkalmatlanok arra, hogy a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen védelmet nyújtsanak.

A lefoglalt óvszereken lukakat találtak, anyagukról megállapították, hogy „nem bírják a terhelést”, közösülés közben könnyen szakadnak. Sérülékenységüket tovább fokozza, hogy méretezésük az átlagos méretnél kisebb, ráadásul nem is eléggé síkosak.

Az óvszerek ügyében továbbra is zajlik a nyomozás, amely azt már megállapította, hogy a lefoglalt 110 millió darab termék hamisítvány is. A Be Safe márkajelzéssel ellátott óvszerek eredeti gyártója nem exportál Ghánába, a hamisítványok Kínában készültek, és egy kenyai székhelyű indiai cég szállította őket az afrikai országba. A hamis óvszerek csomagolásán egyébként nincsen feltüntetve sem a gyártó neve, sem annak címe.

(Via: Spy Ghana, Spy Ghana, Yen Ghana)