Idén már két alkalommal írtunk arról, hogy a kínaiak hogyan állítanak elő hamis tojást. Korábbi bejegyzésünkben leírtuk, majd egy videót is találtunk a hamisítványok készítésének módjáról. Akkor még úgy tűnt, a hamis élelmiszer miatt csak a kínai fogyasztóknak kell aggódniuk, most viszont egy olyan hírt találtunk, amely szerint már Malajziában is kapható a hamisítvány.

A beszámoló szerint a Penang partvidéki Pulau Tikus városában vásárolt egy fogyasztó hamis tojásokat. Arra, hogy valami nincs rendjén, akkor lett figyelmes, mikor megfőzte az élelmiszert: a hamis tojás íztelen, sárgája a megszokottnál erősebb színű volt, és az illata is eltért az eredetitől.

A képen látható, hogy a bal oldali (hamis) tojás sokkal nagyobb. A hátsó tányérokon főzött állapotban is észlelhető a különbség.

A hamisítványokból nem egyszerűen hiányzik a tápanyagtartalom, de tartós fogyasztásuk egészségügyi problémákat is okozhat, mivel ezeket keményítő, kalcium-oxid, gyanta, zselatin és egyéb vegyi anyagok felhasználásával állítják elő.

A maláj fogyasztók számára közölt tanácsok szerint a hamis és eredeti között észlelhető a különbség, ugyanis:

- a hamisítványok héja némileg érdesebb, ugyanakkor fényesebb, mint a tyúkok által tojt tojásoké

- a hamisítványok feltörése után a sárgája és fehér rész gyorsabban elegyedik

- a hamisítvány sárgája főzés, sütés közben elfolyik anélkül, hogy összekevernénk

Ha valakit nem rettentett volna el már így is a dolog, jöjjön még egy videó a hamis tojások gyártásáról: