Szakértők szerint egy lézert használó fejlesztés megkönnyíthetné a hamis gyógyszerek elleni harcot, amik hétszázezer életet követelnek minden évben és több ezer milliárd forintos bevételkiesést okoznak a gyógyszercégeknek is.

 

Az új technológia megkönnyítené a hamis TBC és maláriagyógyszerek azonosítását, amik csak Afrikában százezer ember haláláért felelősek minden évben. Sokszor krétaport és lisztet adnak el életmentő gyógyszerként és szabad szemmel nehéz elsőre megállapítani, hogy valódi gyógyszerekről vagy hamisítványokról van-e szó. Egy új, 'lézeres' vízjel azonban megkönnyítené az azonosítást, és megállíthatná az illegális kereskedelmet.

A Camebridge-i Egyetem olyan technológiát fejlesztett ki, ami bankjegyeken és divattermékeken is alkalmazható lenne.

Dr. Damian Gardiner, az egyetem elektronikai kutatórészlegének munkatársa szerint a lézeres vízjel “egyaránt megmenthetne életeket és termékeket is”.

A Cambridge-i Innovációs és Tudományos Központ jelentésében leírt eszköz már létező, folyékony kristály-lézeres megoldást használ, tintasugaras nyomtatókkal. Ez a jelenleg használt vízjeles technológiáknál részletesebb szín- és formaváltozatok létrehozását teszi lehetővé.

Ha egy második lézersugárral veszik célba a folyékony kristályból álló mintát, az egy fényjelet bocsájt ki, amit egy számítógép elemez. Ezt sokkal nehezebb hamisítani.

A jelet papírtól a műanyagig vagy üvegig bármilyen felületen el lehet helyezni és a gyógyszerek esetében a csomagolás azonosításában kapna fontos szerepet.

Dr. Gardiner hozzátette: “Olyan eljárások, mint például foszforeszkáló jelek elhelyezése az áruk csomagolásán már egy ideje használatosak, ez az eljárás viszont nagyban megkönnyítené a termékek azonosítását.”

via: sky news