Az internet történetében minden bizonnyal a Mega indulása az, amelyet talán a valaha volt legnagyobb figyelem övezett. Internetes szakértők, szakújságírók, felhasználók, és természetesen jogvédők hada lesi árgus szemekkel, hogy a szerzői jogsértés miatt eljárás alatt álló Kim Dotcom új projektje hogyan teljesít.

A szakértők abban megegyeznek, hogy korai lenne megmondani, a tárhelyszolgáltatóként működő portál működése törvényes keretek között marad-e. Tény, hogy az oldalon van stratégia arra vonatkozóan, hogy kezeljék a felhasználói jogsértést és a szerzői jogosultaktól érkező panaszokat, de Dotcom előéletére való tekintettel nem meglepő, ha a szerzői jogosultak aggódnak.

A friss hírek szerint a Mega jogkezelését máris elkezdték tesztelni. A portál működése első hetében állítólag ötven eltávolítási értesítést kapott (ez mondjuk elenyésző ahhoz képest, hogy az oldal saját statisztikái szerint a regisztrált felhasználók napi több mint 43 millió fájlt töltenek fel az oldalra).

Ami a tesztelést illeti egy francia kalózkodás elleni vállalkozás, a LeakID nyilvánosságra is hozta panaszkezelési tapasztalatait. E szerint a Citel Video megbízásából küldött panaszt a Mega felé, amelyben öt link eltávolítását kérte. Ezek a manga műfajú Naturo-hoz adtak engedély nélküli hozzáférést. A Mega a panaszra válaszul állítólag 48 órán belül eltávolította a jogsértő fájlokat.

A TorrentFreak szerint a Mega a fájlok titkosítása miatt nem ellenőrizheti a beérkező panaszok jogosságát, és a jóhiszeműségét elvét szem előtt tartva jár el a panaszok kezelése során. Ami a felhasználókat illeti, a Mega szabályzata szerint törlik azok regisztrációját, akik esetében több alkalommal is érkezik jogsértési panasz.

Azt, hogy hogyan alakul a Mega jövője, korai lenne megmondani. Meglátjuk majd, hogy felhasználói is be akarják-e tartani a törvényi kereteket, illetve, hogyan dönt Új-Zéland, kiadja-e az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot, hogy ott több száz millió dollárnyi szerzői jogi károkozás vádjával felelősségre vonhassák.

(Via: TorrentFreak; Kép: Mega)