Madonna kaliberű hírességeknek kijáró jogdíjakat vettek fel csalással azok a brit fiatalok, akiket a napokban ítélt el a bíróság. A 11 tagú banda az iTunes és az Amazon jogdíjfizetési rendszerével élt vissza.

Az elítéltek 2008 januárja és 2009 júniusa között mintegy 500 ezer font összegű jogdíjat vettek föl illetéktelenül a két médiaszolgáltatótól. Az ügyben az iTunes kezdett vizsgálódni miután munkatársai észrevették, hogy ismeretlen brit zenészeknek olyan összegű jogdíjakat utalnak át, amelyet maximum egy Madonna kaliberű híresség kapna.

A hatóságok szerint a 11 tagú banda az Amazon és az iTunes azon rendszerét használta ki, amely lehetővé teszi a zenészeknek, hogy saját dalaikat meghatározott összegű díj ellenében feltöltsék az online áruházak kínálatába. A dalok értékesítése után a cégek jogdíjat fizetnek a zenészeknek.

A csalók egy hobbizenész ismerősük dalait töltötték fel különböző fiókokba, majd lopott és feltört hitelkártyák segítségével maguk és ismerőseik vásárolták meg azokat. A feltűnést azzal próbálták elkerülni, hogy vásárlásaikat 10 fontos összegben maximalizálták, de az iTunes még így is észrevette, hogy feltűnően gyakori a jogdíj utalás a Wolverhampton-i címre.

A banda 24 éves vezetőjét és a csalás kitervelőjét tavaly áprilisban 4 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Ítéletét azonban a többi gyanúsított ellen folyó eljárás okán mostanáig nem hozták nyilvánosságra. A napokban viszont Craig Anderson tíz társa ellen is megszületett az elmarasztaló ítélet. A dalokat rendelkezésükre bocsátó zenészt, valamint további három személyt két-két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a testület, négy személy esetében felfügesztett börtönbüntetésről és közérdekű munkavégzésről határozott. A banda legfiatalabb tagjára, egy 20 éves fiatalemberre 32 hét javítóintézeti elzárást szabott ki a bíróság, egy további érintett személy pedig a határozat értelmében 80 óra közérdekű munkát kell végezzen.

(Via: BBC News)