Év végén mindenki összegez kicsit, aztán előre tekint. Mi sem akarunk kilógni a sorból, úgyhogy megnéztük, mely írásainkra voltatok a legtöbben kíváncsiak. Először is azonban szeretnénk megköszönni az érdeklődését annak a több mint 190 ezer látogatónak, aki az idén kíváncsi volt ránk: KÖSZÖNJÜK! És most lássuk, idén mely tíz írásunkat olvastátok a legtöbben. Figyelem, visszaszámolunk!

10. Tudom, mit töltöttél le!

A YouHaveDownloaded.com fejlesztői egy olyan adatbázist építenek, amely listáz minden egyes nyilvános letöltést, azaz azokét, akik titkosítással nem gondoskodnak IP-címűk anonimitásáról.  A saját IP-címünkön zajló kalózforgalmat, sőt másokét is ellenőrizhetjük.

9. Hogyan ismerjük fel a hamis kézitáskát?

Hasznos tanácsok a hamis táskák azonosításához: mindig figyeljetek az értékesítési és származási helyre, az árra és a kidolgozottságra!

8. Zebrát hamisítottak Ukrajnában!

Turistalátványosságként hirdették az ukrán zebrát, amely valójában egy fekete festékkel csíkozott fehér ló volt... A hatóságok állatkínzás gyanújával indítottak eljárást.

7. Díjazták a legmeggyőzőbb hamisítványokat!

A hamisítványokat gyűjtő német Museum Plagiarius dizájnerek és gyártók bejelentései alapján a legmegtévesztőbb hamisítványokat kereste. Ezek annyira jól sikerült darabok, hogy a szakértőknek is nehéz megállapítani a különbséget.

6. A történelem leghosszabb vádlottlistája!

Összesen 24,583 IP-cím szerepelt abban a keresetben, amelyet A bombák földjént gyártó Voltage Pictures nyújtott be a bíróságra annak gyanújával, hogy az érintettek torrent oldalakon keresztül illegálisan töltötték le a filmet. 

5. Hamis Ikeától a leopárdokkal küzdő Harry Potterig

Kína egészen döbbenetes hamisítványokkal áll elő. Gyűjtésünkben újraépített épületek, másolt showműsorok, tovább gondolt könyvek és kamu szaküzletek is szerepelnek.

4. 24 órán belül kész volt Katalin ruhájának másolata

Az év valószínűleg legrangosabb eseménye volt Vilmos herceg házasságkötése, és mindenki izgatottan várta, milyen ruhában megy férjhez az újdonsült Cambridge-i hercegné. A várakozás eredménye, hogy a másolat alig egy nap alatt elkészült.

3. Az Angry Birds a legtöbbet hamisított játék Kínában

A népszerű mobiljáték műkörmökön, kitűzőkön, sőt engedély nélkül épített játszótereken is visszaköszön. 

2. Minden idők legtöbbet letöltött filmjei

Ötévnyi adatgyűjtés alapján készítette el a TorrentFreak Top10-es gyűjtését. Bár a kalózok ízlése nem feltétlenül egyezik a mozilátogatókéval, az Avatar, ahogy a mozikban is, úgy online is mindent vitt.

1. Döbbenetes hamisítványok

A legtöbbek által olvasott cikkünk szintén egy tízes gyűjtés volt. Még az év elején közöltünk, és szándékaink szerint olyan termékeket mutat, amiről a laikus fogyasztó nem gondolná, hogy hamisítják, illetve annyira megtévesztőek, hogy alig látni a különbséget.

A bevezetőben azt írtunk, összegzés után jön az előretekintés, tehát: jövőre is azon leszünk, hogy összeszedjük számotokra a hamisítás világának kirívó, furcsa, szokatlan, váratlan és fontos történéseit.

Most pedig nincs más hátra, mint hogy minden olvasónknak örömökben és sikerekben gazdag, de hamisítványoktól mentes új évet kívánjunk!