Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ősszel lekapcsolják a hamis mobiltelefonokat Kenyában

Figyelemfelhívó kampányt indított a kenyai kommunikációs hatóság, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptember 30-ától a szolgáltatók lekapcsolják a hálózatról a hamis mobilkészülékeket. A kampány videóban az IMEI kód érvényességének ellenőrzésére kérnek minden mobiltulajdonost.

Hosszas huzavona után úgy fest, megvan a határidő Kenyában, amelyet követően a mobilszolgáltatók kötelesek felfüggeszteni a hamisított készüléket használó ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatást. A hamisítás visszaszorítására irányuló programot - amely egyúttal megvédené a fogyasztókat a minőségi szabványoknak nem megfelelő, és így potenciálisan veszélyes elektronikai termékektől - tavaly nyáron jelentették be először. Azóta több határidőt is megjelöltek, de technikai akadályok és fogyasztóvédelmi aggályok újra és újra elhalasztották.

Becslések szerint több mint 2 millió hamis telefon van használatban az afrikai országban, amelyek már jelentős gazdasági kárt és potenciális veszélyt jelentenek, így nem csoda, hogy a hatóságok drasztikus lépésre szánták el magukat.

A hamisítványokat az ún. IMEI-kód segítségével azonosítják. Az International Mobile Equipment Identity elnevezést rövidítő IMEI egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de a szolgáltatók ennek segítségével ellenőrizni is tudják, a készülék hitelesítve lett-e. A hamis készülékek esetében ez a kód általában feltört, és így több telefon is ugyanezt a kódsort használja. Erre mutat rá az a kampányvideó, amely az intézkedésre és a közreműködésre hívja fel a kenyai mobilozók figyelmét.

A videóban férfiak és nők, fiatalok és idősek ugyanazon a néven mutatkoznak be. Ezt követően a narrátor felhívja a figyelmet arra, hogy hamis mobillal könnyen lehet, hogy egy bűnöző identitását használjuk. Végül kéri az IMEI-kód ellenőrzésére, és figyelmeztet a hamis készülékek lekapcsolásának határidejére.

0 Tovább

Nagy baj, ha hamis a papír!

Talán nem is gondolnánk, de van ahol még a toalett papírt is hamisítják. Elsőre talán nevetségesnek hangzik, de gondoljunk csak bele, ennek a hétköznapi terméknek higiéniai és kényelmi szempontból is mennyire fontos a minősége.

Az alábbi videó egy kenyai híradás, amely a WC papír hamisítás problémájáról számol be. Egyrészt kiderül, hogy a hamisítók jelentősen aláássák a piacot olcsóbb termékeikkel, ami a régióban igen komoly gondot okoz az eredeti gyártóknak. Ami ennél is aggasztóbb, hogy az illegális gyártók a fogyasztókat is megkárosítják. Hiszitek vagy sem, méretét, vastagságát, hosszát tekintve szigorú minőségi előírásoknak kell megfeleljen a legálisan előállított termék, amelyeknek a hamisítványok többnyire viszont nem tesznek eleget. Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen, ha a WC papír nedvszívó képessége nem megfelelő, esetleg ott és akkor szakad el, amikor nem kellene...

0 Tovább

Év végéig kapnak haladékot a hamis mobilok tulajdonosai

A kenyai távközlési hatóság az év végéig adott haladékot a hamis mobiltelefonok tulajdonosainak, hogy eredetire cseréljék készüléküket, ellenkező esetben lekapcsolják őket a mobilhálózatról.

A kenyai távközlési hatóság augusztusban jelentette be, hogy azonnali hatállyal lekapcsoltatná a hamis mobiltelefonokat a hálózatról, majd alig egy hete visszavonta kijelentését, és közölte, addig nem dönt a hamisítás ellen alkalmazandó intézkedésről, amíg nem tárgyalt a négy helyi szolgáltató képviselőivel. A felek a napokban tárgyalóasztalhoz ültek, amelynek során a hivatal eredeti elképzelése mellett döntöttek.

Az All Africa portál beszámolója szerint a megállapodás értelmében ez év december 31-éig adnak haladékot a fogyasztóknak, hogy eredeti készülékre cseréljék hamis mobiljukat, a határidő lejárta után azonban a szolgáltatók lekapcsolják azokat, akik nem váltanak.

A hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák. A kódokat alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de ezekkel a készülék hitelessége is ellenőrizhető. A távközlési hatóság, valamint a szolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók képviselői folytatják az egyeztetéseket a lekapcsolás technikai megvalósíthatóságának formájáról.

Becslések szerint jelenleg mintegy 25 millió mobil előfizető van Kenyában, közülük mintegy 2,3 millió hamis telefonkészüléket használ.

 (Via: AllAfrica)

0 Tovább

Letiltják a hamis mobilokat?

A HENT híre szerint a kenyai kommunikációs hatóság azt tervezi, hogy letiltatja a hamis készülékeket a mobilhálózatokról.  Ehhez a mobiltelefonok ún. IMEI számát használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják. A hamisítványoknak többnyire nincs ilyen, vagy ha van is, az duplikáció, és egy eredeti készülék sajátja.

Hamis mobil a NoKamu kiállításon

Becslések szerint a világon ötből egy mobilkészülék hamisítvány. Az AllAfrica portál ez alapján úgy becsüli, a hatóság intézkedése akár 4,4 millió kenyai előfizetőt is érinthet. A becslés megközelítőleg jó lehet, mivel a négy helyi szolgáltató egyike, a Safaricom hálózatán közel 1 millió érvénytelen vagy ismeretlen IMEI számú telefon működik.

A kenyai szolgáltatók egyértelműen nem túl lelkesek, tartanak ugyanis előfizetőik reakcióitól, ezért időt kértek a hatóságtól, hogy alternatív javaslattal állhassanak elő a hamisítványok kiszűréséhez. A felek szeptember elején tárgyalnak.

Az intézkedés terve kapcsán több szakértő is jelezte, hogy az érvénytelen IMEI számú készülékek lekapcsolása nem jó döntés. Többen úgy vélik, duplán büntetnék ezzel azokat, akik jóhiszeműen vásároltak hamisítványt, és nem tudják, hogy baj van készülékükkel. A Nokia, mint a világ egyik legtöbbet hamisított készülékének helyi képviselője közölte, Indiában is próbálkoztak már hasonlóval, de ott is kudarcot vallottak, mivel a szolgáltatók sok eredeti készülék birtokosát is lekapcsolták hálózatukról. A finn cég szerint nem lehet végrehajtani egy ilyen programot, amíg nem tisztázott annak pontos metódusa, továbbá amíg biztosítani nem tudják, hogy a külföldön vásárolt, de eredeti készülékeket nem tekintik érvénytelennek.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek