A kenyai távközlési hatóság az év végéig adott haladékot a hamis mobiltelefonok tulajdonosainak, hogy eredetire cseréljék készüléküket, ellenkező esetben lekapcsolják őket a mobilhálózatról.

A kenyai távközlési hatóság augusztusban jelentette be, hogy azonnali hatállyal lekapcsoltatná a hamis mobiltelefonokat a hálózatról, majd alig egy hete visszavonta kijelentését, és közölte, addig nem dönt a hamisítás ellen alkalmazandó intézkedésről, amíg nem tárgyalt a négy helyi szolgáltató képviselőivel. A felek a napokban tárgyalóasztalhoz ültek, amelynek során a hivatal eredeti elképzelése mellett döntöttek.

Az All Africa portál beszámolója szerint a megállapodás értelmében ez év december 31-éig adnak haladékot a fogyasztóknak, hogy eredeti készülékre cseréljék hamis mobiljukat, a határidő lejárta után azonban a szolgáltatók lekapcsolják azokat, akik nem váltanak.

A hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák. A kódokat alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de ezekkel a készülék hitelessége is ellenőrizhető. A távközlési hatóság, valamint a szolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók képviselői folytatják az egyeztetéseket a lekapcsolás technikai megvalósíthatóságának formájáról.

Becslések szerint jelenleg mintegy 25 millió mobil előfizető van Kenyában, közülük mintegy 2,3 millió hamis telefonkészüléket használ.

 (Via: AllAfrica)