A HENT híre szerint a kenyai kommunikációs hatóság azt tervezi, hogy letiltatja a hamis készülékeket a mobilhálózatokról.  Ehhez a mobiltelefonok ún. IMEI számát használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják. A hamisítványoknak többnyire nincs ilyen, vagy ha van is, az duplikáció, és egy eredeti készülék sajátja.

Hamis mobil a NoKamu kiállításon

Becslések szerint a világon ötből egy mobilkészülék hamisítvány. Az AllAfrica portál ez alapján úgy becsüli, a hatóság intézkedése akár 4,4 millió kenyai előfizetőt is érinthet. A becslés megközelítőleg jó lehet, mivel a négy helyi szolgáltató egyike, a Safaricom hálózatán közel 1 millió érvénytelen vagy ismeretlen IMEI számú telefon működik.

A kenyai szolgáltatók egyértelműen nem túl lelkesek, tartanak ugyanis előfizetőik reakcióitól, ezért időt kértek a hatóságtól, hogy alternatív javaslattal állhassanak elő a hamisítványok kiszűréséhez. A felek szeptember elején tárgyalnak.

Az intézkedés terve kapcsán több szakértő is jelezte, hogy az érvénytelen IMEI számú készülékek lekapcsolása nem jó döntés. Többen úgy vélik, duplán büntetnék ezzel azokat, akik jóhiszeműen vásároltak hamisítványt, és nem tudják, hogy baj van készülékükkel. A Nokia, mint a világ egyik legtöbbet hamisított készülékének helyi képviselője közölte, Indiában is próbálkoztak már hasonlóval, de ott is kudarcot vallottak, mivel a szolgáltatók sok eredeti készülék birtokosát is lekapcsolták hálózatukról. A finn cég szerint nem lehet végrehajtani egy ilyen programot, amíg nem tisztázott annak pontos metódusa, továbbá amíg biztosítani nem tudják, hogy a külföldön vásárolt, de eredeti készülékeket nem tekintik érvénytelennek.