Új törvény lépett hatályba 2012 január elsejétől az Egyesült Arab Emírségek területén: a mobilszolgáltatók az új év kezdetétől kötelesek blokkolni a hamis készüléket használó előfizetőiknek nyújtott szolgáltatást. A HENT oldalán olvasható hír szerint kb. 70 ezerre becsülik a a használatban lévő hamis mobilok számát.

A Du nevű helyi szolgáltató már bejelentette, hogy megkezdte a hamisítványok kiszűrését. A cég első körben több mint 57 ezer hamisítványt talált, amelyek számát az előfizetőkkel történő egyeztetés eredményeként 17 ezerre redukálta. Ez utóbbiak esetében megkezdte a szolgáltatás fokozatos leállítását.

A készülékek eredetiségét az ún. IMEI szám lekérdezésével ellenőrzik. Ez egy olyan egyedi azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik, és amit rendszerint a lopott készülékek azonosításához, letiltásához használnak.

Bár a kezdeményezés elég határozott fellépést ígér a hamisítás ellen, eredményessége mégis kétséges. Először is, a hamis, de olcsó mobilok piaci szempontból a tiltás ellenére vonzóak a kevésbé tehetős fogyasztók számára. Másodszor, nem oldja meg azt a problémát, hogy az Emírségek területén tranzitországként sok ezernyi hamis mobil fordul meg, amelyet Kínából szállítanak Nigériába, Szaúd-Arábiába vagy épp Irakba. Harmadszor pedig, sok hamisító figyel arra, hogy gyártmánya érvényes IMEI kóddal rendelkezzen, amelyet egy eredeti készülékből másol ki. Így viszont előfordulhat, hogy a szolgáltató nem a hamis, de az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonost szűri ki.