Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fő funkcióját nem teljesíti a hamis védőtok

A közelmúltban írtunk hamis és eredeti okostelefonok összevetéséről. Nos, aki ilyen árkategóriában vásárol készüléket, az többnyire szeretne vigyázni is rá, így nem árt, ha tudja, a tartozékokat is hamisítják!

Melyik melyik?

0 Tovább

Akksija buktatja le a hamis mobilt

Jó rég hoztunk már termék összehasonlítós videót, így itt az ideje egy újabbnak! Az alábbi videó a Samsung slágertermékét a Galaxy S III eredeti és hamis verzióját hasonlítja össze.

0 Tovább

Ősszel lekapcsolják a hamis mobiltelefonokat Kenyában

Figyelemfelhívó kampányt indított a kenyai kommunikációs hatóság, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptember 30-ától a szolgáltatók lekapcsolják a hálózatról a hamis mobilkészülékeket. A kampány videóban az IMEI kód érvényességének ellenőrzésére kérnek minden mobiltulajdonost.

Hosszas huzavona után úgy fest, megvan a határidő Kenyában, amelyet követően a mobilszolgáltatók kötelesek felfüggeszteni a hamisított készüléket használó ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatást. A hamisítás visszaszorítására irányuló programot - amely egyúttal megvédené a fogyasztókat a minőségi szabványoknak nem megfelelő, és így potenciálisan veszélyes elektronikai termékektől - tavaly nyáron jelentették be először. Azóta több határidőt is megjelöltek, de technikai akadályok és fogyasztóvédelmi aggályok újra és újra elhalasztották.

Becslések szerint több mint 2 millió hamis telefon van használatban az afrikai országban, amelyek már jelentős gazdasági kárt és potenciális veszélyt jelentenek, így nem csoda, hogy a hatóságok drasztikus lépésre szánták el magukat.

A hamisítványokat az ún. IMEI-kód segítségével azonosítják. Az International Mobile Equipment Identity elnevezést rövidítő IMEI egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de a szolgáltatók ennek segítségével ellenőrizni is tudják, a készülék hitelesítve lett-e. A hamis készülékek esetében ez a kód általában feltört, és így több telefon is ugyanezt a kódsort használja. Erre mutat rá az a kampányvideó, amely az intézkedésre és a közreműködésre hívja fel a kenyai mobilozók figyelmét.

A videóban férfiak és nők, fiatalok és idősek ugyanazon a néven mutatkoznak be. Ezt követően a narrátor felhívja a figyelmet arra, hogy hamis mobillal könnyen lehet, hogy egy bűnöző identitását használjuk. Végül kéri az IMEI-kód ellenőrzésére, és figyelmeztet a hamis készülékek lekapcsolásának határidejére.

0 Tovább

Ki az, aki ezt megveszi?!

Megszégyeníti a Ferrari nevet - írja a Technabob cikkében arról a hamis mobiltelefonról, amelyet a sportkocsi formatervezésébe öltöztettek. El kell ismerjük, tényleg rémes, ráadásul nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szuperokos telefonok dominálta piacon ki az, aki ezt megveszi.

Bár első pillantásra azt hihetnék, gyerekjátékról van szó, ezek, legalábbis a hirdetés szerint, ténylegesen működő mobiltelefonok. A leírás szerint a készülék két SIM kártyát tud kezelni, van benne FM-rádió és MP3 lejátszó, MP4-ben rögzít képet és hangot, és bár csak 100 smst tud tárolni, lehet rajta Facebook-ozni is.

A védjegyjogi jogsértésen túl azért a készülék leírása is erősen sántít. Először is láthatóan nincs QWERTY billentyűzete, pedig a leírás szerint van, másrészt legalábbis fura egy ilyen készülék esetében egy 200 lacpixel felbontású kamera... Oké, mostanáig mi se tudtuk, mi az a laxpixel, de EZEN oldal kalkulációi szerint ez 20 (!) megapixelnek felel meg, ilyet talán még a legjobb okostelefonok se nagyon tudnak...

(Via: Technabob)

0 Tovább

Januártól blokkolják a hamis arab mobilokat

Új törvény lépett hatályba 2012 január elsejétől az Egyesült Arab Emírségek területén: a mobilszolgáltatók az új év kezdetétől kötelesek blokkolni a hamis készüléket használó előfizetőiknek nyújtott szolgáltatást. A HENT oldalán olvasható hír szerint kb. 70 ezerre becsülik a a használatban lévő hamis mobilok számát.

A Du nevű helyi szolgáltató már bejelentette, hogy megkezdte a hamisítványok kiszűrését. A cég első körben több mint 57 ezer hamisítványt talált, amelyek számát az előfizetőkkel történő egyeztetés eredményeként 17 ezerre redukálta. Ez utóbbiak esetében megkezdte a szolgáltatás fokozatos leállítását.

A készülékek eredetiségét az ún. IMEI szám lekérdezésével ellenőrzik. Ez egy olyan egyedi azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik, és amit rendszerint a lopott készülékek azonosításához, letiltásához használnak.

Bár a kezdeményezés elég határozott fellépést ígér a hamisítás ellen, eredményessége mégis kétséges. Először is, a hamis, de olcsó mobilok piaci szempontból a tiltás ellenére vonzóak a kevésbé tehetős fogyasztók számára. Másodszor, nem oldja meg azt a problémát, hogy az Emírségek területén tranzitországként sok ezernyi hamis mobil fordul meg, amelyet Kínából szállítanak Nigériába, Szaúd-Arábiába vagy épp Irakba. Harmadszor pedig, sok hamisító figyel arra, hogy gyártmánya érvényes IMEI kóddal rendelkezzen, amelyet egy eredeti készülékből másol ki. Így viszont előfordulhat, hogy a szolgáltató nem a hamis, de az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonost szűri ki.

0 Tovább
«
123

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek