Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem hivatalos márkakereskedőtől vagy mobil szolgáltatótól vásárolunk készüléket. Ilyenkor érdemes átvizsgálni a telefon eredetiségét, hiszen a használt telefonok esetében felmerülhet a gyanú, hogy nem eredeti készülékről van szó. Az alábbiakban néhány fontos lépésre hívjuk fel a figyelmeteket:

1. Figyeld, kérdezd a kereskedőt!

Természetesen a kereskedőkben nem mindig lehet megbízni, főleg, ha piacon vagy akár az utcán próbálják rád tukmálni a terméket. Ha elég jó emberismerő vagy, és rákérdezel a készülék eredetiségére az árus reakciójából leszűrheted, hogy igazat mond vagy megpróbál átvágni.

2. Ellenőrizd a logót!

A hamis termékek esetében a logó minősége lehet az egyik legárulkodóbb jel. A példánkban is látszik a Nokia logó feltűnően gagyira sikeredett a hamisítványnál.



3. Vizsgál meg a modell nevét vagy számát!

A hamisítók sok esetben nem ügyelnek arra, hogy helyesen tüntessék fel a modell nevét vagy számát a készüléken. Így már ennek az ellenőrzésével is kiszűrheted a hamisítványt.

4. Ellenőrizd a hardvert!

Szedd szét a telefont, és vizsgáld meg alaposan. A képeken jól látszik a hamisítvány esetében már a hiányos felmatricázás is gyanús lehet.



5. Ellenőrizd a csomagolást

Ha nem használt, hanem új telefont veszel , akkor már a csomagolás is sok mindent elárul. Az igénytelen, rossz minőségű csomagolás biztosan hamisítványt rejt, hiszen minden világmárka komoly energiát fordít a vonzó tálalásra.

6. Vizsgáld meg működés közben!

Ragaszkodj ahhoz, hogy működés közben is kipróbálhasd a telefont. A hamisítvány egy ilyen teszten már nagy valószínűséggel megbukik.