Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

50 millió dolláros kártérítést fizet az amerikai hadsereg szerzői jogi jogsértésért

Peren kívüli egyezséggel zárult az Egyesült Államok hadserege és az Apptricity nevű szoftverfejlesztő cég közti jogvita. 50 millió dollárt fizetnek az egyenruhások a cégnek, amiért éveken át jogosulatlanul használták egyik programjuk jogsértő változatát.

A hadsereg még 2004-ben kapott engedélyt az Apptricity egyik logisztikai tervezőszoftverének saját céljaira történő használatára. A szerződés értelmében öt szerveren és 150 munkaállomáson volt jogosultságuk futtatni az alkalmazást. Egy 2009-es belső vizsgálat azonban azt tárta fel, hogy az évek során a hadsereg több ezer másolatot készített jogosulatlanul az alkalmazásról.

Különösen közel-keleti küldetések során, illetve a pusztító haiti földrengést követő mentőakcióban alkalmazták előszeretettel a programot. Összesen 93 szerverre és 9000 berendezésre telepítették a nagyobb műveletek gördülékeny megszervezését támogató alkalmazást.

Az Apptricity saját számításai szerint a sereg 224 millió dollárnyi bevétellel rövidítette meg őket, azonban némi alkudozás után végül 50 millió dolláros kártérítésben állapodtak meg a felek. A szoftvercég egyik veterán tanácsadója szerint az ügy egyáltalán nem rombolja a cég és a Pentagon kapcsolatát, hiszen hosszabb távon épp az együttműködés „exponenciális erősödése” várható az esettől.

VIA: DailyTech.com

0 Tovább

Hamis katonai egyenruhák Egyiptomban

Szállítólevele szerint háztartási dekorációs kellékeket tartalmazott a konténer, a röntgen azonban mást mutatott… Az Egyiptomban lefoglalt konténerből hamis katonai bakancsok, sátrak, pisztolytáskák is előkerültek.

Egyiptomi katonák (A kép csak illusztráció.)

0 Tovább

Hamisítványokat vásárol az amerikai hadsereg

November elején hozták nyilvánosságra egy amerikai jelentést, amely azt taglalja, mennyiben érinti a hamisítás az amerikai védelmi erőket. A John McCain republikánus és Carl Levin demokrata szenátorok a haditengerészet és a légierő által használt repülőgépekben is találtak hamis alkatrészeket. A vizsgálat szerint  - ki van meglepődve? - ezek 70 százaléka Kínából származik.

A tanulmány érdekessége, hogy a szerzők szerint a hamis alkatrészek - főleg elektronikai cikkek, így mikrochipek - az Egyesült Államok által Ázsiába szállított elektronikai hulladékból készül. A hulladékot Kínában szerelik szét, megtisztítják, eltávolítják róla minden korábbi védjegyet és azonosításra alkalmas jelzést, majd új termékként értékesítik. (A tanulmányról bővebben a HENT oldalán, IDE kattintva olvashattok.)

A hír kapcsán a CNN készített egy rövid riportot arról, hogy hol és hogyan készülnek ezek a hamisítványoknak minősülő alkatrészek. Ezt alább meg is nézhetitek.

Szóval az anyag szerint Kína a "hulladékország", ahol szinte a világ összes elektronikus hulladéka bevégzi, majd újrakezdi pályafutását. Ez valahol érthető, a baj az, hogy a haderőnek nem újrahasznosított e-hulladékra van szüksége, mert ezek használata számukra kockázatos és veszélyes. 

Érdemes még kiemelni a 3. perc elején megszólaló szakértő érvelését, aki szerint ebben az ügyben nem kizárólag Kína a hibás, hanem hibáztatható az amerikai kormányszervek felelőtlen, spóroló célzatú beszerzési rendszere is, amely nem mindig a legmegbízhatóbbért, hanem a legolcsóbbért fizet.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek