November elején hozták nyilvánosságra egy amerikai jelentést, amely azt taglalja, mennyiben érinti a hamisítás az amerikai védelmi erőket. A John McCain republikánus és Carl Levin demokrata szenátorok a haditengerészet és a légierő által használt repülőgépekben is találtak hamis alkatrészeket. A vizsgálat szerint  - ki van meglepődve? - ezek 70 százaléka Kínából származik.

A tanulmány érdekessége, hogy a szerzők szerint a hamis alkatrészek - főleg elektronikai cikkek, így mikrochipek - az Egyesült Államok által Ázsiába szállított elektronikai hulladékból készül. A hulladékot Kínában szerelik szét, megtisztítják, eltávolítják róla minden korábbi védjegyet és azonosításra alkalmas jelzést, majd új termékként értékesítik. (A tanulmányról bővebben a HENT oldalán, IDE kattintva olvashattok.)

A hír kapcsán a CNN készített egy rövid riportot arról, hogy hol és hogyan készülnek ezek a hamisítványoknak minősülő alkatrészek. Ezt alább meg is nézhetitek.

Szóval az anyag szerint Kína a "hulladékország", ahol szinte a világ összes elektronikus hulladéka bevégzi, majd újrakezdi pályafutását. Ez valahol érthető, a baj az, hogy a haderőnek nem újrahasznosított e-hulladékra van szüksége, mert ezek használata számukra kockázatos és veszélyes. 

Érdemes még kiemelni a 3. perc elején megszólaló szakértő érvelését, aki szerint ebben az ügyben nem kizárólag Kína a hibás, hanem hibáztatható az amerikai kormányszervek felelőtlen, spóroló célzatú beszerzési rendszere is, amely nem mindig a legmegbízhatóbbért, hanem a legolcsóbbért fizet.