Peren kívüli egyezséggel zárult az Egyesült Államok hadserege és az Apptricity nevű szoftverfejlesztő cég közti jogvita. 50 millió dollárt fizetnek az egyenruhások a cégnek, amiért éveken át jogosulatlanul használták egyik programjuk jogsértő változatát.

A hadsereg még 2004-ben kapott engedélyt az Apptricity egyik logisztikai tervezőszoftverének saját céljaira történő használatára. A szerződés értelmében öt szerveren és 150 munkaállomáson volt jogosultságuk futtatni az alkalmazást. Egy 2009-es belső vizsgálat azonban azt tárta fel, hogy az évek során a hadsereg több ezer másolatot készített jogosulatlanul az alkalmazásról.

Különösen közel-keleti küldetések során, illetve a pusztító haiti földrengést követő mentőakcióban alkalmazták előszeretettel a programot. Összesen 93 szerverre és 9000 berendezésre telepítették a nagyobb műveletek gördülékeny megszervezését támogató alkalmazást.

Az Apptricity saját számításai szerint a sereg 224 millió dollárnyi bevétellel rövidítette meg őket, azonban némi alkudozás után végül 50 millió dolláros kártérítésben állapodtak meg a felek. A szoftvercég egyik veterán tanácsadója szerint az ügy egyáltalán nem rombolja a cég és a Pentagon kapcsolatát, hiszen hosszabb távon épp az együttműködés „exponenciális erősödése” várható az esettől.

VIA: DailyTech.com