Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

50 millió dolláros kártérítést fizet az amerikai hadsereg szerzői jogi jogsértésért

Peren kívüli egyezséggel zárult az Egyesült Államok hadserege és az Apptricity nevű szoftverfejlesztő cég közti jogvita. 50 millió dollárt fizetnek az egyenruhások a cégnek, amiért éveken át jogosulatlanul használták egyik programjuk jogsértő változatát.

A hadsereg még 2004-ben kapott engedélyt az Apptricity egyik logisztikai tervezőszoftverének saját céljaira történő használatára. A szerződés értelmében öt szerveren és 150 munkaállomáson volt jogosultságuk futtatni az alkalmazást. Egy 2009-es belső vizsgálat azonban azt tárta fel, hogy az évek során a hadsereg több ezer másolatot készített jogosulatlanul az alkalmazásról.

Különösen közel-keleti küldetések során, illetve a pusztító haiti földrengést követő mentőakcióban alkalmazták előszeretettel a programot. Összesen 93 szerverre és 9000 berendezésre telepítették a nagyobb műveletek gördülékeny megszervezését támogató alkalmazást.

Az Apptricity saját számításai szerint a sereg 224 millió dollárnyi bevétellel rövidítette meg őket, azonban némi alkudozás után végül 50 millió dolláros kártérítésben állapodtak meg a felek. A szoftvercég egyik veterán tanácsadója szerint az ügy egyáltalán nem rombolja a cég és a Pentagon kapcsolatát, hiszen hosszabb távon épp az együttműködés „exponenciális erősödése” várható az esettől.

VIA: DailyTech.com

0 Tovább

Ez lenne a valaha volt legijesztőbb kalózkodás elleni kampányfilm?

Új kalózkodás elleni kampányfilmmel jelentkezett a brit Federation Against Software Theft (FAST). A horrorfilmes képi elemekkel operáló kisfilmet határozottan ijesztőnek szánják, kérdés, hogy valóban az-e.

0 Tovább

Nem felelősek a szülők gyermekeik kalózkodásáért?

Egy német bírósági ítélet szerint nem vonhatók felelősségre a szülők, ha gyermekük a családi internet előfizetést használva kalózkodik. A bíróság szerint alapos ok nélkül a szülő nem köteles figyelni vagy szoftverekkel akadályozni, hogy mit csinál a gyerek a világhálón.

Az ügy még 2007-ben indult, amikor jogvédők észlelték, hogy egyetlen németországi IP-címről több mint 1100 kalóz zenét osztottak meg. Az ügyben nyomozás indult, amelynek során azonosították az IP-cím tulajdonosait, majd házkutatást tartottak az azonosított német házaspár otthonában. A helyszínen lefoglaltak egy számítógépet, amelyre kétféle fájlcserélő szoftver is telepítve volt. A számítógépről kiderült, hogy azt nem a házaspár, hanem akkor 13 éves fiuk használta. Bár a bizonyítékok egyértelműek voltak, a szülők nem voltak hajlandóak kártérítést fizetni a szerzői jogosultaknak, ezért bírósági ügy lett az esetből.

0 Tovább

A 63 milliárd dolláros probléma

Közzétette sorban a 9., a szoftverkalózkodás globális helyzetét vizsgáló tanulmányát a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő BSA (Business Software Alliance), amelyhez idén egy grafikus videót is készített, hogy könnyebb legyen az információk értelmezése.

A 2011-es év adatait összegző Global Piracy Study világszerte 42, az Európai Unió tagállamaira nézve átlagosan 33 százalékra becsüli a kalózkodás arányát. Magyarország mutatója a nemzetközi átlaghoz közelít: 41 százalékos (amely érték egyébként három éve változatlan). A szakértők becslése szerint a hazai kalózkodási mutató 143 millió dollár értékű illegálisan használt programnak felel meg.

A BSA szerint a nemzetközi 42 százalékos kalózkodási arány több mint 63 milliárd dollár értékű illegális szoftvert jelent. Az Európai Unióra nézve mintegy 14,4 milliárd dollárra becsülik a kalózprogramok értékét.

A jelentés elkészítéséhez a vizsgált országokban 15 ezer felhasználó megkérdezésével kutatás is készült. E szerint nemzetközi szinten a számítógép használók 57 százaléka, az Európai Unióban 48 százaléka, Magyarországon 55 százaléka ismeri el, hogy kalózkodik. A lekérdezés szerint a szoftverkalózok többnyire 25 és 44 év közötti férfiak.

Részletes közleményt a HENT híroldalán olvashattok, a teljes tanulmányt és az egyes ország adatokat pedig megnézhetitek a BSA weboldalán.

(Forrás: BSA)

2 Tovább

Valaki bujkál a fénymásolóban!

Új kalózkodás elleni videóval jelentkezett a Microsoft, amely az illegális szoftverek használatának kockázataira figyelmeztet. S mindezt meglepően ötletes kivitelezéssel teszi!

A szoftvercég szerint a licenc nélkül használt, nem eredeti programok sokkal sérülékenyebbek a vírusokkal és a rosszindulatú kémprogramokkal szemben, mint a legális példányok. Ennek okán a kalózszoftvereket használó gépek könnyebben lesznek vírusosak, felhasználóik pedig hamarabb eshetnek a kiberbűnözők áldozatául. A Microsoft becslése szerint a kalózszoftvereket használó gépek 24 százaléka már az illegális szoftver telepítése során, de legkésőbb az első internet csatlakozásnál fertőzött lesz. A videó erre a problémára figyelmeztet.

Ahogy fentebb is láthatjátok, az anyag három teljesen köznapi élethelyzetben tevékenykedő irodai dolgozót mutat be, akik a visszaélések különböző formáival szembesülnek. Az ötletesség abban rejlik, hogy a vírusok és kémprogramok rejtőzködő voltát egy-egy színész hivatott eljátszani, diszkréten beépülve az irodai környezetbe, hogy el tudja lopni azt, amire szüksége van.

Például így: 

Vagy így:

Esetleg így:

(Via: Neowin.net)

0 Tovább
«
123

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek