Közzétette sorban a 9., a szoftverkalózkodás globális helyzetét vizsgáló tanulmányát a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő BSA (Business Software Alliance), amelyhez idén egy grafikus videót is készített, hogy könnyebb legyen az információk értelmezése.

A 2011-es év adatait összegző Global Piracy Study világszerte 42, az Európai Unió tagállamaira nézve átlagosan 33 százalékra becsüli a kalózkodás arányát. Magyarország mutatója a nemzetközi átlaghoz közelít: 41 százalékos (amely érték egyébként három éve változatlan). A szakértők becslése szerint a hazai kalózkodási mutató 143 millió dollár értékű illegálisan használt programnak felel meg.

A BSA szerint a nemzetközi 42 százalékos kalózkodási arány több mint 63 milliárd dollár értékű illegális szoftvert jelent. Az Európai Unióra nézve mintegy 14,4 milliárd dollárra becsülik a kalózprogramok értékét.

A jelentés elkészítéséhez a vizsgált országokban 15 ezer felhasználó megkérdezésével kutatás is készült. E szerint nemzetközi szinten a számítógép használók 57 százaléka, az Európai Unióban 48 százaléka, Magyarországon 55 százaléka ismeri el, hogy kalózkodik. A lekérdezés szerint a szoftverkalózok többnyire 25 és 44 év közötti férfiak.

Részletes közleményt a HENT híroldalán olvashattok, a teljes tanulmányt és az egyes ország adatokat pedig megnézhetitek a BSA weboldalán.

(Forrás: BSA)