Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalózszoftvereket terjeszt a La Familia

A Microsoft közlése szerint a La Familia néven ismert mexikói drogkartell kalózszoftverek gyártásával egészíti ki jövedelmét. A szoftvercég képviselője a Párizsban rendezett 6. Nemzetközi Hamisítás és Kalózkodás Elleni Konferencián mutatott be egy kalózpéldányt az Office 2007-es termékérből, amelynek lemezén a La Familia ismert logója (FMM) is rá van nyomva. A Microsoft szerint a hamis programot Mexikó-szerte értékesítik, és a logó rajta egyértelműen bizonyítja a kapcsolatot a szervezett bűnözéssel.

A La Familia szoftverhamisítási tevékenysége már korábban is felmerült. A tevékenység ugyanis a szervezett bűnözők számára alacsony kockázatú, de jelentős profitotot hoz. Igen, alacsony kockázatú, hiszen lényegesen enyhébbek a törvényi szankciók szerzői jogi jogsértés esetén, mint mondjuk a drogcsempészésre vonatkozóan.

A La Familia által gyártatott kalózszoftverek felbukkanása egyúttal ismételten igazolja azt a hatóságok által már hosszabb ideje hangoztatott tényt, hogy az elmúlt években a hamisítási tevékenység és a szervezett bűnözés összefonódott. A szakértők szerint a hamisításból származó viszonylag könnyen szerzett pénzzel a szervezett bűnözés olyan súlyos tettek elkövetését tudja finanszírozni, mint például a terrorizmus, a fegyver-, drog- és embercsempészet.

Figyelem! A kép e cikk esetében csak illusztráció, de valóban egy hamisított Microsoft termékről készült, amelyet a cég hamisítványokról készült saját galériájában találtunk. A hamisítvány-fotókat és további infokat a szoftverhamisításról a Hogyan igazoljuk? oldalon érhetitek el.

0 Tovább

Kalózok a Vatikánban!

Két izgalmas hírt is olvasható ma a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) híroldalán. Előbb a könnyedebb: az Avast! vírusirtó-gyártó cég hagyta, hogy egy termékének licence kulcsa szabadon terjedjen a világhálón, hogy megtudja, hány felhasználóhoz bír eljutni a kalózfájl. A válasz: másfél év alatt 774.651 (!) aktív user fért hozzá a kódhoz.

A kódot egy arizonai cég 2009 nyarán vette 14 számítógépe számára, innen került ki valahogy illegálisan a termékkulcs. Az azóta eltelt másfél évben az Avast! 200 országban regisztrált aktív felhasználókat. Ezen országok skálája Afganisztántól Zimbabwén át egészen a Vatikánig terjedt. Igen, még a pápai államban sem mindenki jogkövető...

A következő posztban a magyarok karácsonyi terveiről olvashattok.

0 Tovább

Adatvesztés és adatlopás - a kalózszoftverek veszélyei

A Microsoft kutatása szerint minden második fogyasztó aggódik a kalózszoftverek használatával járó veszélyek miatt. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján olvasható hír szerint 20 országban, 38 ezer válaszadó részvételével készült az a felmérés, amely a tudatos fogyasztók jelentős arányára mutat rá.

A fontosabb eredmények:

- tízből nyolcan úgy vélik, hogy a hamisított szoftverek kockázatokat rejtenek

- tízből heten úgy gondolják az eredeti szoftverek biztonságosabbak, stabilabbak

- kalóz vagy licence nélküli programok használata esetén 26 százalék tart adatai elvesztésétől

- 23 százalékuk személyes adataihoz való illetéktelen hozzáférés miatt is aggódik

- a vásárlók 72 százaléka a csomagolás alapján megpróbálják ellenőrizni a termék eredetiségét

A tudatos vásárlók odafigyelése azonban néha kevés. Ma már annyira kifinomult hamisítványokat gyártanak, hogy utánajárás vagy segítség nélkül szinte lehetetlen megkülönböztetni azokat az eredeti termékektől. A Microsoft szerint az ilyen megtévesztő kiadások gyakoriságára utal, hogy már több mint 300 ezren keresték fel a cég tájékoztató weboldalát, ahol a szakértőktől kérhetnek tájékoztatást és segítséget. A weboldalra látogatók meggyőző csomagolásról, de frissítésre képtelen programokról számolnak be, vírusfertőzésekről és rendszerösszeomlásról tesznek panaszt.

A HENT híre itt, a teljes kutatási anyag itt érhető el.

0 Tovább
123
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek