Egy német bírósági ítélet szerint nem vonhatók felelősségre a szülők, ha gyermekük a családi internet előfizetést használva kalózkodik. A bíróság szerint alapos ok nélkül a szülő nem köteles figyelni vagy szoftverekkel akadályozni, hogy mit csinál a gyerek a világhálón.

Az ügy még 2007-ben indult, amikor jogvédők észlelték, hogy egyetlen németországi IP-címről több mint 1100 kalóz zenét osztottak meg. Az ügyben nyomozás indult, amelynek során azonosították az IP-cím tulajdonosait, majd házkutatást tartottak az azonosított német házaspár otthonában. A helyszínen lefoglaltak egy számítógépet, amelyre kétféle fájlcserélő szoftver is telepítve volt. A számítógépről kiderült, hogy azt nem a házaspár, hanem akkor 13 éves fiuk használta. Bár a bizonyítékok egyértelműek voltak, a szülők nem voltak hajlandóak kártérítést fizetni a szerzői jogosultaknak, ezért bírósági ügy lett az esetből.

Az ügyben elsőként eljáró kerületi bíróság egyetértett a jogvédők azon érvelésével, hogy a szülők nem alkalmazták a szülői felügyelet szükséges eszközeit, ezért kerülhetett sor a jogsértésre. Ennek okán 5380 euró összegű pénzbüntetést állapított meg. A szülők fellebbeztek a döntés ellen, de a másodfokú testület is az ő felelősségüket állapította meg. A másodfokú ítélőszék azzal érvelt, hogy a szülők nem monitorozták adekvát módon gyermekük online tevékenységét, illetve nem telepítettek az illegális tevékenységet akadályozó felügyeleti szoftvereket annak számítógépére.

Az ismételt fellebbezést követően a napokban hozott döntést az ügyben a német szövetségi bíróság, amely viszont megsemmisítette a fellebbviteli bíróság döntését, és felmentette a szülőket a felelősség alól.

A legfelsőbb németországi bírói szerv megállapítása szerint ugyanis a szülők eleget tettek szülői kötelezettségeiknek, amikor átbeszélték gyermekükkel az internetezéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, beleértve, hogy a szerzői jog által védett tartalom megosztása illegális. A bíróság szerint ezen túl a szülők nem kötelezhetők arra, hogy figyeljék gyermekük online tevékenységét, esetleg felügyeleti szoftverekkel akadályozzák internetezését. Ez csak akkor lenne elvárható, ha alapos gyanújuk van rá, hogy a gyermek illegális tevékenységet folytat.

(Via: TorrentFreak)