Nem ez az első alkalom, hogy a szerzői jogok megsértése miatt marasztalnák el a kínai Baidut. Most a kínai Online Videós Kalózkodás Elleni Szövetség jelentette be, hogy harcot indít az általuk folytatott kalóztevékenység ellen.

A szövetséget 2009-ben alapította 110 online videó-szolgáltató és reklámcég. Célkeresztjükben főleg a keresőóriás Baidu áll, amit kalóztevékenységgel vádolnak, közli honlapján a Kínai Szellemi Tulajdonvédelmi Szervezet.

A Sohu Video, a Youku Tudou, a Tecent Video és öt másik, hasonló tevékenységet folytató cég nyilatkozatot adott ki, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy az internet- és mobilinternet-alapú, videókat érintő kalózkodás még mindig súlyos probléma Kínában és az ellene folytatandó harcra buzdítanak.

A felhívásban felszólítják a Baidut és partnereit, hogy “tereljék jogilag tiszta útra” a tevékenységüket” és mutassanak tiszteletet a videóipar iránt. A Baidut azzal vádolják, hogy kalózvideókra mutató linkekkel és játékokkal segíti az illegális tartalmak terjesztését.

A szövetség tagjai bizonyítékot gyűjtöttek arra vonatkozóan, hogy a Baidu több, mint 10,000 filmet és TV sorozat részt tett közzé, amiért 300 millió jüanos (10,8 milliárd forintos) kártérítést követelnek.

Jao Dzsian, a Youku Tudou vezető technikai munkatársa szerint a Baidu négy szolgáltatáson keresztül terjeszt tartalmakat, engedély nélkül. Ezek a Baidu videókereső, a Baidu Yingyin lejátszó, a Baidu Video alkalmazás és a TV stick-jük, áll a China Business Journal hivatalos honlapján.

Csang Csao Jang, a Sohu elnök-vezérigazgatója azt mondta a Guangzhou Daily nevű lapnak, hogy a Baidu kis és közepes méretű videómegosztó portáloknak is segít kalóztartalmak megosztásában. Állítja, hogy a Sohu már két éve tárgyal erről a Baiduval, de egyelőre semmilyen változás nem történt.

A Baidu tagadja a vádakat és olyan kimutatásokat közöl, amik azt bizonyítják, hogy a cég erőfeszítéseket tesz a jogsértő tartalmak visszaszorítása érdekében. Azt állítják például, hogy 5,8 millió, különféle kalózvideókra mutató linket vettek le az utóbbi hat hónapban. Elindítottak ezen kívül egy automatikusan működő rendszert is, ami blokkolja a káros tartalmakat és egy napi 24 órában működő forródrótot, a szerzői jogok védelme érdekében. 

via: chinaipr