Persze a cím merő túlzás, mert egyetlen jó érzésű kínai sem szeretne rókaszőrt, vagy éppen csirke végbélnyílást a vacsorájába, ám szerencsétlenségükre Csiangszu tartomány gyanútlan lakói kérés nélkül is megkapták az említett undorító adalékanyagokat a sütőolajukba.

Kínában sajnos nem túl ritkák az élelmiszerhamisításos botrányok, de a múlt héten aztán különösen rájárt a rúd a távol-keleti ország lakóira. Különösképpen csütörtökön volt hangos a sajtó, amikor is a bevezetőben említett sütőolaj-csalás 16 elkövetőjét ítélte a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre, amiért 5000 tonna újrahasznosított sütőolaj szerűséget gyártottak le mindenféle alapanyagból, rókaszőrből, csirke végbélnyílásból, vagy éppen disznóbelsőségekből. A felháborító akcióval közel 10 millió amerikai dollárt harácsoltak össze.

Csütörtökön azonban nem ez volt az egyetlen „gyomorfogató” ítélethirdetés, ugyanis még aznap 43 embert ítélt el a helyi bíróság különböző élelmiszerhamisításos esetekben, többnyire azért mert marhahúsként hirdettek eredetileg állati maradékokból, illetve hulladéknak minősülő alapanyagokból készült termékeket.  

A hét többi része sem volt kevésbé eseménydús. Míg hétfőn egy Air China járaton lett rosszul az összes utas a felszolgált lejárt szavatosságú falatok miatt, addig péntekre kiderült, hogy Fucsien tartományban jószerivel nincs is valódi szárított marhahús, mivel az összes vizsgált termék pusztán vegyileg kezelt sertéshúsnak volt mondható.

via: newser