Az AH-64D típusjelzésű Apache helikopter a modern hadviselés egyik leghalálosabb fegyverének számít, és mivel az amerikai hadsereg leghatékonyabb eszköze, hétpecsétes lakat alatt őrzik a gépeket és az azokban használt technológiákat. Így igencsak meglepődhettek a szuperhatalom katonai vezetői, amikor a hétvégén egy tökéletesen épnek tűnő példányról készült fotóra bukkantak, egyenesen Kínából.

A képek elsőként egy kínai hadsereggel foglalkozó blogon tűntek fel, mindenféle magyarázat nélkül. A nagy kérdés, hogy hogyan kerülhetett egy ilyen féltve őrzött gépezet a Kínai Néphadsereg kezei közé. Persze ha egyáltalán az, aminek látszik, mert annak is megvan az esélye, hogy a képen látható helikopter pusztán egy élethű modell valamilyen Kínában forgatott akciófilmhez.

 A katonai légi ügyekben szakavatott olasz ex-pilóta, David Cenciotti szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az amerikaiak által az iraki háborúban elvesztett helikopterek egyikére tették rá a kezüket a kínaiak. Persze annak a lehetőségét is fenntartja, hogy egyszerűen lemásolták az Apache legendás típusát, mivel szerinte az ázsiai ország már korábban is, a drónok kapcsán bizonyította, hogy képes lekoppintani a legmodernebb amerikai haditechnológiákat is.

via: gizmodo