Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fodrászat koppintja a Facebook dizájnt

Facelook néven nyílt fodrászat Dubai-ban, amely nevét és logóját tekintve hűen követi a legismertebb nemzetközi közösségi oldal dizájnját. A szalon indiai tulajdonosa szerint nem szándékos a hasonlóság, és nem gondolták hamisítani a Facebook logót.

0 Tovább

Hajhamisítót fogtak a dél-afrikai hatóságok?

A johannesburgi hatóságok a közelmúltban őrizetbe vettek egy kínai férfit, aki a hírek szerint "hamis hajat" próbált meg becsempészni Dél-Afrikába. Hamis haj?! Talán jobb, ha nem tudjuk, mi is az...

0 Tovább

Veszélyes üzem lehet a hajvasalás!

Mai videónkban egy újabb hamisítványt nézhettek meg belülről, ezúttal az Európa szerte népszerű márka, a 'ghd' hajvasaló egy utánzatát szedik kisebb darabokra. Ha kissé szétnéztek a gyártó honlapján, láthatjátok, hogy a cég igen trendi darabokat gyárt, amelyek között minden nő megtalálja a maga ízlésvilágának megfelelőt. Nem csoda hát, hogy a hamisítók is megcélozták a terméket. Persze, a hamisítás nem csak ezt az egyetlen márkát érinti a hajápolási piacon, így az alábbi anyag mindenkinek hasznos tanulságul szolgálhat.

Az első, ami szembe ötlik, hogy a videóban bemutatott hamisítvány mennyire sikerült darab. Az avatatlan szemlélő nem mondaná meg, hogy nem eredeti vasalóról van szó. Még a szériaszám és a hologramos címke is a helyén van. De épp ez az első ötlet, ami segítséget nyújt: a ghd oldalán ugyanis le lehet kérdezni a hologramos címkén szereplő azonosító számot, így ellenőrizhető a termék eredetisége. A második praktika a márkajelzéssel ellátott csavarfedő kupakok lepattintása: az eredeti darab esetében két egyforma csillagfejű csavar rögzíti össze a vasaló két oldalát, míg a hamisítványnak csak egyik fele csavaros.

A nem kifejezetten barkács kedvű fogyasztóknak itt majdnem meg is áll a tudománya. Többségünk nem áll neki szétszerelni egy ilyen műszaki cikket, így nem nézi meg az eltérő hegesztéseket, vagy, hogy a fővezeték az európai szabványtól eltérő színű. Ugyanakkor ha valaki elkezd használni egy ilyen terméket, és a vasaló lapon túl hamar sérülések, kopások jelennek meg, jobb ha nem használja tovább. Az eredeti darabok ugyanis nem sérülnek meg - legalábbis rendeltetésszerű használat mellett - olyan látványos módon, ahogy a videóban látszik, így egy ilyen hiba jó jelzése annak, hogy nem eredeti darabbal van dolgunk.

Talán nem kell hosszan részleteznünk, hogy a hamis elektronikai termékek mennyire veszélyesek lehetnek. A minőségi szabványok be nem tartása, az ellenőrzések hiánya, a gyengébb anyagok mind a balesetveszély kockázatát növelik. A hamis ghd-k esetében például konkrétan előfordult, hogy egy brit lány leégette néhány hajtincsét és a frufrujának egy részét miközben hamis hajvasalóval próbált frizurát készíteni magának. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a hamisítvány, szemben az eredeti termék maximum 180-200 fokos felmelegedési hőmérsékletével, 285 Celsius-fokra melegedett fel, ami elegendő ahhoz, hogy megolvassza a hajszálakat, és akár súlyos égési sérüléseket okozzon.

Végezetül még egy, a ghd-hoz kapcsolódó példa arról, hogy a hamisítókat mennyire csak a profit érdekli. Néhány éve az eredeti gyártó rózsaszín hajvasaló készletet dobott piacra, amelyek értékesítésével mellrákkal küzdő nőket segítő és rákkutatást támogató alapítványoknak gyűjtött adományt. Ám néhány héttel a speciális kiadású hajvasalók forgalomba kerülését követően megjelentek a készülék hamis verziói az interneten (amelyek eladása után az alapítványok nyilván nem kapnak támogatást), az eredeti darabok értékesítése pedig látványosan visszaesett...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek